Shiatsuhoitaja kiinalaisista: Ruokailurytmi viisauden salaisuus

Shiatsuhoitaja Leo Nygren uskoo terveen elämän avaimen piilevän kiinalaisessa terveydenhoito-opissa, ravinnossa ja ruokailurytmissä.

82-vuotias Leo Nygren asui 1960-luvun alussa Kaliforniassa. Liikemiehenä hän oli paljon tekemisissä kiinalaisten kanssa.

– Huomasin, että vaikka he olivat minua pienempiä, niin jotenkin minun piti silti katsoa heitä ylöspäin. Aloin lukea kansan historiaa ja kiinnostuin kiinalaisesta terveydenhoito-opista. Keltainen keisari oli luonut sen viralliseksi opiksi Kiinassa jo lähes 5000 vuotta sitten, Nygren sanoo.

Palattuaan Suomeen Nygren kävi shiatsu-kurssin. Shiatsu on kiinalaiseen akupainantaan ja ravinto-oppiin perustuva hoitomuoto. Nygren opiskeli seitsemän vuotta kiinalaista terveydenhoito-oppia muun muassa Kiinasta tulleiden opettajien johdolla.

– Aloin itsekin pian opettaa sitä työläis- ja kansalaisopistoissa. Olen myös kirjoittanut asiasta viisi kirjaa, pitänyt luentoja ja kouluttanut uusia hoitajia. Luokseni tulevia potilaita hoidan sekä shiatsu-hieronnalla että kiinalaisen terveydenhoito-opin mukaisella ravinto-opilla ja hengitysharjoituksilla.

– Oppeja noudattamalla hoidettavani ovat parantuneet sellaisista vaivoista, joita lääkärit ovat väittäneet parantumattomiksi, Nygren sanoo.

Ruokailurytmillä ruudinkeksijöiksi

Nygren kertoo ruokailurytmin olevan tärkeässä osassa kiinalaisessa terveysopissa.

– Kiinan keisarihallitus kokoontui aikoinaan tekemään tärkeät päätökset aina kello viideltä aamulla. Kukaan ei saanut syödä mitään sitä ennen. Kun aivoilla oli käytettävissä kaikki edellisen päivän ruoista saatu energia, tehtiin viisaita päätöksiä.

Syödä sai vasta aamuseitsemän jälkeen.

– Silloin ruoansulatus vasta alkaa toimia. Kullakin elimellä on päivässä tietty kahden tunnin aika, jolloin se on aktiivisimmillaan.

– Iltapäivät kiinalaiset vallanpitäjät käyttivät valtuuskuntien tapaamiseen, illat huvitteluun ja perhe-elämään. Ruokarytminsä takia he ovat varsinaisia ruudinkeksijöitä, Nygren sanoo.

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja