Seurasiko sienten syömisestä ilmavaivoja tai vatsakipua? Tästä voi olla kyse

Toimittaja testasi, miten puhelimen sienisovellus tunnistaa syömäkelpoiset lajit 2:01
KATSO MYÖS: Miten sienisovelluksen avulla voi tunnistaa syömäkelpoisia lajeja metsällä?

Jos kärsit ilmavaivoista, turvotuksesta ja ripulista nautittuasi palan sienipiirakkaa tai -kastiketta, saattaa kyseessä olla imeytysmishäiriö. Lääkärin hoitovinkki tuskin ilahduttaa sienten ystäviä.

Jos erilaiset vatsavaivat ovat tuttuja sinulle etenkin syysaikaan, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ilmenevätkö vaivat etenkin sieniä sisältäneen aterian jälkeen. Saatat nimittäin kärsiä trehaloosi-intoleranssista.

Trehaloosi-intoleranssissa on kysymys samankaltaisesta ongelmasta kuin laktoosi-intoleranssissa.

Laktoosi-intoleraatikoilla elimistö ei tuota laktaasientsyymiä, joka pilkkoisi maidon luontaisesti sisältämän sokerin laktoosin kahdeksi eri molekyyliksi.

Trehaloosi-intoleraatikoilla ouolestaan elimistö ei tuota trehalaasientsyymiä, joka pilkkoisi sienten luontaisesti sisältämän sokerin trehaloosin molekyyleiksi.

Kun pilkkoutumaton sokeri liikkuu suolistossa pidemmälle, bakteerit käyttävät sitä ravintona ja suolistoon kertyy muun muassa nestettä ja kaasua. Tämä voi johtaa vatsakipuun, turvotukseen ja ripuliin, kertoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijula Mehiläisestä.

Huonoja uutisia sienifaneille

Reijulan mukaan trehaloosi-intoleranssi on harvinaisempi vaiva kuin laktoosi-intoleranssi ja sen vuoksi se on myös huomattavasti vähemmän tunnettu ongelma.

Ongelman harvinaisuus vaikuttaa valitettavasti myös vaivan hoitomahdollisuuksiin. 

Siinä missä laktoosin pilkkomiseksi on saatavilla apteekista laktaasientsyymitabletteja, ei trehalaasienstyymipillereitä varmaan lähiaikoina tulla tuomaan markkinoille, sillä sieniä on helppo välttää, Reijula kertoo.

Lopuksi Reijula antaa vatsavaivoista kärsiville sienten ystäville harmillisia uutisia.

Ainoa tapa välttää pahoja sienten aiheuttamia vatsavaivoja, on jättää sienet syömättä. Toki voi kokeilla erilaisia valmistustapoja ja annoksen rajoittamista minimiin, mutta on vaikea sanoa, kuinka paljon niistä on kullekin apua.

Lue myös:

    Uusimmat