Mainos

Seteliasiantuntija: Vitosia ei arvosteta, rytätään taskun pohjalle

Yksi syy viiden euron seteleiden uudistamisen taustalla on tavoite tehdä niistä nykyistä kestävämpiä.

Suomen Pankin rahanhuolto-osaston seteliasiantuntija Jussi Kangas sanoo, että nykysetelit eivät kestä käytössä.

– Viiden ja kymmenen euron setelit ovat huonokuntoisempia kuin suurempiarvoiset setelit. Tämä johtuu siitä, että vitonen kiertää kädestä käteen ja tulee sen takia harvemmin setelilajitteluun ja keskuspankkiin lajiteltavaksi. Vitosta ja kymppiä ihmiset eivät ehkä kohtele samalla arvokkuudella kuin isompia seteleitä. Ne rytätään taskun pohjalle ja näin ne kuluvat nopeammin.

Uusi seteli näyttää melko samalta.

– Siinä säilytetään nykyisen setelin teema eli Euroopan aikakaudet ja tyylisuunnat. Lisäksi siinä on säilytetty tiettyjä kuvaelementtejä, kuten ikkunat ja porttikäytävät. Lisäksi silta setelin kääntöpuolella sekä Euroopan kartta säilyvät, kuten myös EU:n lippu ja EKP:n lyhenne. Kyllä sen kaikki varmasti tunnistavat heti viiden euron seteliksi.

Käsiinsä kuluttajat saavat setelit ensi kesän korvilla.

– Setelit lasketaan liikkeeseen toukokuussa. Sitä mukaan kun keskuspankkiin palautuu vitosia, poistamme vanhan sarjan seteleitä ja setelikanta uudistuu.

Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan merkittävin syy seteliuudistukselle on se, että uusia seteleitä on aiempaa vaikeampi väärentää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.