Seppo Simola: Tämä aiheuttaa eroaaltoja kirkosta

Seurakuntavaalit 16:36

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut pastori sekä Kirkko & Kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola pohti kirkosta eroamisen syitä ja tasa-arvoista avioliittolakia.

Pastori ja Kirkko & Kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola sanoo, että ihmisillä ei oikein ole kokonaiskuvaa kirkosta. Kokonaiskuvan puute saattaa aiheuttaa eroaaltoja, kuten Ylen homoillan jälkeen.

– Oikeastaan ihmisillä on monista asioista nykyään aika pirstaleinen ja pinnallinen kuva, eikä kirkko ole siinä yksin, mutta myöskin kirkosta. Kiinnitetään huomiota johonkin yksityiskohtaan: tuossa on nyt joku ikävä juttu. En tykkää. Painan nappia. Eroan.

Simola lisää, että vaikka kirkosta eroaa vuosittain 40 000–50 000 ihmistä, kirkkoon myös palaa vuosittain 15 000–20 000 ihmistä. Hän pohtii, että viestintä ja viestin saaminen perille on vaikeaa.

Viime vuosina yksi suurista kysymyksistä kirkossa on ollut samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkiminen kirkossa.

Simola kertoo, että on jo 20 vuotta sanonut, että samaa sukupuolta oleville pitäisi antaa oikeus kirkolliseen vihkimiseen. Hän summaa kristinuskon perussanoman olevan sitä, että kaikki ovat saman arvoisi ja Jumala on armollinen ja kaikki kelpaavat. Hän ei ymmärrä, miten homojen avioliittoon vihkiminen olisi keneltäkään pois. Simola myös sanoo Jeesuksen olleen heikompien ja sorrettujen puolella.

– Siitä voisi päätellä, että hän (Jeesus) olisi asettunut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolelle. Mutta hän ei koskaan puhunut asiasta, joten paha pistää sanoja hänen suuhunsa.

Simola sanoo kirkon olevan aatteellisessa murroksessa. Vuosikymmenien varrella on tullut lisää tietoa ja uusia näkökulmia, jotka vaikuttavat niin yhteiskuntaan kuin kirkkoonkin. Simola toteaa, ettei kaikista vanhoista tavoista elää tarvitse pitää kiinni, vaan voidaan mennä eteenpäin ja ajatella uudella tavalla.

– Kyllä nämä ovat tärkeät vaalit sillä tavalla, että nämä ihmiset, jotka nyt valitaan, joutuvat tekemään aikamoisia ratkaisuja ja vaikuttamaan siihen, että minkälainen kirkko meillä tulevaisuudessa on.

Mitä mieltä Seppo Simola oli kirkosta ja politiikasta? Millainen on kirkon rooli kansallisessa tai henkilökohtaisessa surussa? Katso koko lähetys! 

MTV:n seurakuntavaalikone auttaa löytämään oman ehdokkaan seurakuntavaaleissa. 

Lue myös:

    Uusimmat