Seppo Räty hurjana – legenda lyttää Huuhkajien historiallisen tempun: "Sama kuin tekisi yleisurheilussa B-rajan"

Suomen jalkapallomaajoukkue teki EM-karsinnoissa hiljattain historiallisen tempun. Huuhkajat eteni ennennäkemättömästi jalkapallon EM-kilpailuihin, jotka järjestetään ensi kesänä. Urheilua laajasti seuraava keihäslegenda Seppo Räty ei kuitenkaan tälle pahemmin arvoa anna.

– Se on vain karsinta. Tuo on sama kuin tekisi yleisurheilussa B-rajan arvokisoihin. Ei se ole sen kummempaa käytännössä. Kunhan ovat (EM-kisoissa) neljän parhaan joukossa, sitten asia on toinen, Räty murjaisi MTV Urheilulle Urheilugaalassa.

Yleisurheilussa olivat takavuosina voimassa kovempi A-raja ja heikompi B-raja, jonka tekemällä pystyi myös etenemään arvokisoihin. Huuhkajat nappasi EM-karsintalohkossaan toisen jatkopaikan lohkovoittaja Italian jälkeen.

– Ajattelen tätä huippu-urheilun kannalta. Onhan se historiaa, että he pääsivät kerrankin kisoihin, mutta se on vain karsintaa. Laji kuin laji, karsinnoissa on hirveästi ihmisiä ja joukkueita, jotka siellä pärjäävät, Räty arvioi.

"Pitäisi heittää 10 metriä pidemmälle"

Rädylle ei ylipäätään jäänyt kuluneesta urheiluvuodesta suomalaisittain mieleen ”mitään erikoista”. Hän kuvaa mennyttä urheiluvuotta takapaksuksi.

Rädyn rakkaassa lajissa keihäänheitossa valona pilkahti Lassi Etelätalon yllätyksellinen nelossija Dohan MM-kisoissa. Muutoin keihäskausi jäi suomalaisittain vaisuksi.

– Ei keihäässä ole ollut hääviä pitkään aikaan. Tuokin (MM-finaalin 82,49) on varmaan Lassille ihan perus harjoitustulos, hänen vakiotuloksensa. Puhutaan kuitenkin, että pitäisi heittää 10 metriä pidemmälle tänä päivänä. Muistaakseni hänkin on kuitenkin heittänyt jonkin verran pidemmällekin, Räty tylytti.

82,49 oli Etelätalolta kauden toiseksi pisin heitto. Hän kiskaisi viime kesänä pisimmillään 84,11, ja ennätyksekseen Etelätalo on paiskannut 84,98 vuonna 2014.

Oliver Helanderille kritiikkiä

Räty ottaa kriittisesti kiinni myös Suomen tulevaisuuden keihästoivon Oliver Helanderin tilanteeseen. 88,02 parhaimmillaan kiskaissut Helander on 23-vuotiaana vielä suhteellisen nuori urheilijana, mutta hän on kärsinyt vammoista ja hänelle on ollut luonteenomaista ailahtelevaisuus.

Kesää kohden Helanderilta on irronnut määrittelytavasta riippuen yksi tai kaksi pitkää kaarta, mutta muuten kaaret ovat jääneet 80 metrin läheisyyteen – osa hiukan päälle, osa alle.

– Hän on lupaava nuori, mutta ailahtelevaisuus pitäisi saada pois. Nykyvälineillä pitäisi tulla koko ajan kasiviitosia, onnistui heitto tai ei ja oli keli mikä hyvänsä. Yksi tai kaksi heittoa kesään hirvittävään myötätuuleen… ei se kanna pitkälle. Arvokisoissa voi sataa vaikka vettä. Varmuutta pitäisi saada hirvittävästi lisää, Räty paalutti.

Teknisestä epävarmuudesta homma ei ole jäänyt Rädyn arvion mukaan kiinni.

– Onhan hänellä kohtuuhyvä tekniikka ollut koko ajan, mutta siellä pitäisi olla vähän paukkuja. Heitto saisi silloin vähän epäonnistua, mutta se lentäisi siitä huolimatta johonkin. Seitsemällä alkavia tuloksia ei saa tulla.

Räty peräänkuuluttaa kehitystä voimatasoihin, kimmoisuuteen ja liikenopeuteen.

– Näitähän siinä eniten kaivataan. Jos sieltä pettää homma, haetaan vain niin sanotusti jotain onnenkantamoista. Se ei tuota mitään. Varmuutta ei silloin todellakaan ole.

"En ole vielä kehdannut porata reikää"

Urheilugaalaan saapunut Räty oli vuosi takaperin palkittujen joukossa, kun hänet lisättiin Suomen urheilun kunniagalleriaan. Tohmajärven jätti heitti tuolloin, että hänelle ojennetun Uuno-palkinnon voisi täyttää vaikka single malt -viskillä.

Onko palkinnolle löytynyt käyttöä?

– Siinä se on kirjahyllyn kulmassa nököttänyt. En ole vielä kehdannut porata siihen reikää, että saisi juomista sisään, Räty tokaisi nyt.

Asia on työn alla?

– Suunnittelun asteella.

Lue myös:

    Uusimmat