Separatistien nöyryyttämä ukrainalaisnainen: Tämä kuva pelasti henkeni

Yhdysvaltalaisen New York Timesin elokuussa julkaisema kuva ukrainalaisnaisesta, jota ohikulkijat nöyryyttivät Donetskin kadulla, saattoi pelastaa tämän hengen.

Näin ainakin uskoo kuvan nainen, Irina Dovgan, joka kertoo kokemuksistaan uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Amnesty: Molemmat osapuolet tehneet sotarikoksia  

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty syyttää Ukrainan konfliktin osapuolia sotarikoksista. Järjestön raportin mukaan separatistit ja Ukrainan armeija ovat suhtautuneet siviileihin piittaamattomasti. 

Järjestö on haastatellut ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan Itä-Ukrainassa sodan vuoksi. Haastatellut ovat sanoneet armeijan pommittaneen heidän asuinalueitaan summittaisesti. Separatistien on puolestaan kerrottu siepanneen, kiduttaneen ja tappaneen siviilejä. 

Amnestyn mukaan sillä on lisäksi luotettavia lähteitä, joiden mukaan armeijan joukkojen rinnalla taistelevat vapaaehtoispataljoonat ovat syyllistyneet ihmisten sieppauksiin ja pahoinpitelyihin. 

Venäjää Amnesty syyttää joukkojen ja raskaan aseistuksen toimittamisesta separatisteille. Amnestyn mukaan sillä on väitteidensä tueksi satelliittikuvia ja silminnäkijälausuntoja. Amnesty vaatii Venäjää lopettamaan ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyvien separatistien tukemisen välittömästi.

STT-AFP

52-vuotiaan Dovganin hiuksiin oli sullottu Ukrainan liput ja ohikulkijat hakkasivat, potkivat ja sylkivät hänen päälleen. Dovgan pakotettiin pitämään kädessään kylttiä, jossa luki ”Hän tappaa lapsemme.” Nuoret ottivat kuvia nöyryytetystä ja pahoinpidellystä naisesta.

– Naiset olivat kaikkein julmimpia, kertoo Dovgan AFP:lle.

Hänen mukaansa eräs nainen pyysi miestään pysäyttämään auton Dovganin kohdalla.

– Hän ryhtyi heittämään minua tomaateilla. Sitten hän murskasi tomaatteja kasvoihin.

– Noin 70-vuotias nainen puolestaan hakkasi kävelykepillään päähäni, Dovgan jatkaa.

Dovganin onneksi paikalle sattui kuitenkin myös joukko ulkomaisia toimittajia. New York Times julkaisi pian sivuillaan kuvan nöyryytyksen kohteena olevasta, mukiloidusta naisesta.

Kuvaa ryhdyttiin jakamaan sosiaalisessa mediassa, jossa syntyi kampanja naisen henkilöllisyyden selvittämiseksi ja tämän pelastamiseksi. Separatistit vapauttivat hänet neljää päivää myöhemmin.

”Uhkailivat raiskaamisella”

Tällä hetkellä Kiovassa ystävänsä luona asuva Dovgan kertoo AFP:lle, miten hän päätyi alun perin separatistien vangiksi.

Itä-Ukrainassa, Donetskin lähistöllä sijaitsevassa Yasynuvatassa asuva Dovgan kuului siihen vähemmistöön, joka kannatti avoimesti Ukrainan joukkoja.

Moni Ukrainan hallitusta kannattava pakeni separatistivaltaiselta alueelta, mutta Dovgan päätti jäädä. Hän kertoo keräneensä kahden kuukauden ajan avustuksia - ruokaa, lääkkeitä, tupakkaa - Ukrainan armeijan sotilaille. Separatistien mukaan Dovgan meni kuitenkin pidemmälle: heidän mukaansa nainen toimi Ukrainan armeijan tykistön tähystäjänä. Separatistien mukaan tätä todistivat kiikarit, joita löytyi Dovganin asunnosta.

Dovgan kertoo, että elokuun 24. päivä - Ukrainan itsenäisyyspäivänä - joukko miehiä hyökkäsi hänen asuntoonsa. Dovganin mukaan hänen päähänsä laitettiin huppu ja hänet vietiin separatistien päämajaan Donetskiin.

– He ampuivat aseillaan aivan korvieni vieressä, niin että olin käytännössä kuuro. He kertoivat minulle yksityiskohtia siitä, kuinka he raiskaisivat minut. He hakkasivat minua aseiden piipuilla.

Dovgan kertoo käpertyneensä lattialle ja rukoilleensa, etteivät miehet kajoaisi häneen.

– He näyttivät minulle kuvaa 15-vuotiaasta tyttärestäni ja kysyivät: ”Mitä uskot, kuinka monta miestä hän mahtaa kestää, ennen kuin kuolee? 40? 60?”

Dovgan ei kannata tulitaukoa, joka astui perjantaina voimaan.

–Mielestäni tämä ei ole oikea hetki yrittää saada sopimusta aikaiseksi kapinallisten kanssa. He eivät noudata minkäänlaisia lakeja, he eivät tunne armoa. He ovat raakalaisia, toteaa Dovgan AFP:lle.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on syyttänyt Ukrainan sodan molempia osapuolia sotarikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista.

Lähteet: AFP, New York Times

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja