Selvitys: Suomalaiset juovat liian vähän – täällä "kuivimmat" asukkaat

SodaStream selvitti, kuinka kuivia suomalaiset ovat. Väestöedustavan tutkimuksen mukaan suomalaisten arjen kuivuus vaihtelee eri alueilla merkittävästi.

SodaStreamin helmikuussa 2014 teettämä tutkimus kertoo, kuinka kuivaa suomalaisten arki on.

Tutkimuksen perusteella suomalaiset juovat liian vähän. Noin 41 prosenttia suomalaisista juo päivässä vain 6–10 desilitraa vettä, maitoa, hiilihapotettua vettä, limua, mehua tai muita alkoholittomia nesteitä. Erityisesti 56–70-vuotiaat laiminlyövät juomista. Heistä jopa 57 prosenttia juo korkeintaan litran päivässä.

Suomalaiset myös heräävät janoisena 1-2 kertaa viikossa (15 prosenttia) tai muutaman kerran kuukaudessa (18 prosenttia). Erityisesti 56–70-vuotiaat ovat janoisia. Heistä 17 prosenttia tuntee itsensä janoiseksi aina herätessään. 15–22-vuotiaista näin tuntee vain 8 prosenttia.

Vaikka suomalaiset juovat liian vähän, suurin osa tietää, kuinka paljon vettä pitäisi juoda päivässä. Jopa 71 prosenttia vastaajista osasi kertoa, että vettä pitäisi juoda noin pari litraa päivässä. Luku korostui naisvastaajien keskuudessa, joista jopa 79 prosenttia osasi vastata kysymykseen oikein. Parhaiten oikean määrän tiesivät 56–70-vuotiaat vastaajat.

Miesten mieli kuivempi kuin naisten?

SodaStreamin tutkimuksessa selvitettiin myös mielen kuivuutta.

Hieman yli puolet suomalaisista nauraa katketakseen viikoittain. Samalla yli joka viidennes suomalaisista kertoo nauravansa katketakseen vain muutaman kerran kuukaudessa ja neljännes vain kerran kuussa tai harvemmin. Miehet nauravat naisia vähemmän. Kun naisista yli puolet nauraa katketakseen vähintään viikoittain, miehistä osuus on vain 47 prosenttia. Miehistä joka kolmannes nauraa kunnolla vain kerran kuukaudessa tai harvemmin.

Länsi-Suomessa arki on kuivaa

Myytti karuista ja juroista länsisuomalaisista osoittautuu tutkimuksessa todeksi. Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta innostuu tekemistään asioista vähintään kerran viikossa. Länsi-Suomessa on kuitenkin selvästi hillitympää kuin muualla. Lännessä päivittäin tai lähes päivittäin innostuu vain 36 prosenttia vastaajista, Itä-Suomessa 41 prosenttia ja Pohjois-Suomessa jopa 45 prosenttia vastaajista.

Länsi-Suomessa myös tehdään vähemmän itselle mieleisiä asioita. Joka neljäs suomalaisista tekee päivittäin asioita, joita rakastaa. Lisäksi lähes päivittäin ja muutaman kerran viikossa näin kertoi tekevänsä jopa 42 prosenttia vastaajista. Pohjois-Suomessa on eniten ihmisiä, jotka tekevät rakastamiaan asioita päivittäin tai lähes päivittäin (54 prosenttia), kun Länsi-Suomessa heitä on vain 42 prosenttia.

SodaStreamin helmikuussa 2014 teettämässä tutkimuksessa tutkittiin tilastollisesti edustavassa online-paneelissa suomalaisten arkea. Tutkimukseen osallistui 1013 15–70-vuotiasta suomalaista, ja sen toteutti tutkimuspalveluyritys Cint. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 3 prosenttia.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat