Selvitys: Moni ylipainoinen valehtelee painonsa

Moni liikalihava valehtelee painostaan. Painon aliarvioiminen saattaa lopulta vääristää ylipainosta kertovia tilastoja.

Selvityksen mukaan moni liikalihava valehtelee painostaan. Corkin yliopisto Irlannissa tutki ylipainoa ja sai selville, että sekä ylipainoiset miehet että naiset aliarvioivat painoaan, kertoo Livescience-sivusto.

Selvitystä varten analysoitiin kolmea tutkimusta, jotka oli tehty vuosina 1998, 2002 ja 2007.

Esimerkiksi laajoissa tartuntatauteihin liittyvissä tutkimuksissa vastaajat saavat usein itse ilmoittaa painonsa ja pituutensa. Selvityksessä havaittiin, että vastaajien itse ilmoittamien lukemien perusteella laskettujen ja muulla tavalla mitattujen paino- ja pituustilastojen välillä on kasvava ero. Itse ilmoitetuista lukemista saadaan siis erilaista tietoa kuin muulla tavalla mitatuista.

Jo aiemmin on havaittu, että moni yliarvioi pituutensa. Kaikenikäiset miehet uskovat olevansa pidempiä kuin oikeasti ovat. Naisista pituuden liioitteluun sortuvat eniten vanhemmat naiset.

On monia syitä sille, miksi tutkimuksiin osallistuvat henkilöt valehtelevat painostaan. Selvityksessä epäillään, etteivät ihmiset tiedä oikeaa painoaan. Saattaa myös olla, ettei ihminen myönnä todellista painoaan edes itselleen eikä hän halua sairaalloisesti lihavan leimaa. Painon aliarvioiminen saattaa lopulta vääristää ylipainosta kertovia tilastoja.


AVA

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja