Selvästi suurentunut riski: Nämä arkiset tilanteet voivat laukaista aivoverenvuodon

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Katso video: Tällaisia ovat aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet.

Aivoverenvuoto iskee usein jonkin laukaisevan tekijän, kuten ponnistelun tai muun rasituksen jälkeen. Tuoreen selvityksen perusteella suurimmat laukaisijat liittyvät infektioihin tai verenpaineen kohoamiseen.

Aivoverenvuodon riski on hieman suurentunut pian kahvin ja kofeiinin nauttimisen jälkeen, mutta yhteys ei ole kovin voimakas. Riski on sen sijaan selvästi suurentunut raskaan nostelun tai päävamman jälkeen ja varsinkin tunnin sisällä seksistä tai muusta kovasta fyysisestä ponnistelusta.

Aivoverenvuodon riski on selvästi suurentunut myös vuorokauden sisällä flunssasta tai kuumetaudista, tulokset osoittavat.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, ja hyvin samanlaiset seikat laukaisevat myös muita sydän- ja verisuonitautien oireita.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja siihen osallistui 150 aivoverenvuotopotilasta.

Valtaosa aivoverenvuodoista voitaisiin estää

Vuosittain noin 25 000 suomalaista sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 1 800 on aivoverenvuotoja, 18 000 aivoinfarkteja ja 5 000 TIA-kohtauksia eli ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä.

Sairastumisista noin 80 prosenttia voitaisiin estää. Aivoverenkiertohäiriöille altistavat muun muassa kohonnut verenpaine, tupakointi, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta.

Katso video: Vyötärölihavuus altistaa aivoinfarkteille – helppo testi paljastaa, koskeeko riski sinua.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Katso video: Helppo narukikka paljastaa vyötärölihavuuden.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat