Selänteen veli ja äiti kirjassa: Teemu on itsevaltias ja sovinisti

Ari Mennanderin kirjoittama kirja Teemu Selänteestä julkaistiin vihdoin torstaina. Kirjassa Selänteen lähipiiri sanoo suorat sanat Teemun käyttäytymisestä.

Kiekkolegenda Teemu Selänteestä kertova Teemu-elämäkerta julkaistiin torstaina. Kirjan on kirjoittanut Selänteen elämää läheltä yli kahdenkymmenen vuoden ajan seurannut Ari Mennander.

Koko kansan Teemu tunnetaan sydämellisenä esikuvana, mutta piinkovan ammattiurheilijan piirteisiin kuuluvat myös itsekkyys ja tietynlainen narsismi.

Selänteen lähipiiri ei kirjassa säästele sanojaan. Käy nimittäin ilmi, että ”pramean ulkokuoren alta paljastuu piinkova diktaattori, jonka pillin mukaan kaikkien on elettävä.”

Selänteen Paavo-veli toteaakin kirjassa, että vaikka Teemu ei ole mikään leija, hän on yhä enemmän kietoutunut oman napansa ympärille.

"Ei se ole esimerkiksi läheskään niin solidaarinen ja ota toisia, varsinkaan omaa isäänsä ja äitiään, huomioon kuten aiemmin. Sillä menee kaikki aika kavereiden kanssa", Paavo kuvailee.

Paavon mielestä Teemu on despootti eli itsevaltias.

"Jos asiat eivät mene hänen haluamallaan tavalla, ongelmatapaukset suljetaan pois lähipiiristä. Ja tämä koskee usein myös kaverien vaimoja tai tyttöystäviä. Jos ne eivät miellytä, koko paketti siirretään syrjään."

"Eihän Teemun ole tarvinnut koskaan mistään huolehtia, Sirpa on tehnyt kaiken. Jos Teemu haluaa lähteä golfaamaan, se lähtee golfaamaan. Jos se grillaa kerran viikossa, ei voi vielä sanoa, että on osallistunut perheen arkirutiineihin."

Liisa-äiti: Teemu pitää perhettä itsestäänselvyytenä

Myös Teemun äiti Liisa myöntää, että kiekkotähti ei ole täydellinen.

"Teemu ei osaa tehdä päätöksiä. Hän on vaikka puoli vuotta vastaamatta puhelimeen tai viesteihin mieluummin kuin sanoo ei. Lisäksi hän on sovinistinen ja mustasukkainen", Liisa kuvailee.

Teemun itsekkyys korostuu perhepiirissä. Tästä esimerkkinä Paavo-veli kertoo, että Teemu ei ollut etukäteen kertonut ollenkaan perheelleen, että hänestä kuvataan Sel8nne-dokumenttielokuva. Selänne ei ollut kertonut siitä edes vaimolleen Sirpalle.

"Olimme lentämässä valtameren yli kesäksi Suomeen, kun Teemu ilmoitti puoli tuntia ennen laskua, että musta muuten varmaan tehdään leffa, ja meitä vastassa on lentokentällä kuvausryhmä. Olisi ollut kiva valmistautua siihen vähän paremmin", Sirpa nauraa.

Selänteellä on laaja ystäväpiiri ja luottoystävät ovatkin pysyneet hänen matkassaan vuosikymmenien ajan. Kirjassa kuvaillaankin, että Teemulla on aina oltava varmuus siitä, että joku lähtee hänen kanssaan lyhyelläkin varoitusajalla golfaamaan, veneilemään tai tulee Hilaan saunomaan silloin, kun maestro kutsuu.

"Teemu pitää perhettä itsestäänselvyytenä. Aina sillä on oma hovi ympärillä", Teemun Liisa-äiti sanoo.

Kirjassa Teemun kuvaillaan tekevän aamusta iltaan sitä, mitä hän itse haluaa. Muut puolestaan tekevät kaiken, mitä Teemu haluaa heidän tekevän.

"Kaikki Teemun ympärillä on kuin riittiä, pyhää seremoniaa, jossa kaikki pyrkivät miellyttämään herraa ja hidalgoa. Jos Teemu tykkää Juha Tapiosta, kaikki tykkäävät Juha Tapiosta. Jos Teemu haluaa pelata keskellä yötä golfia, kaikki haluavat pelata keskellä yötä golfia. Teemulle ei tule koskaan ähkyä keskipisteenä olemisesta."

"Teemu on hyvällä tavalla narsisti. Positiiviset puolet ovat korostetumpia kuin negatiiviset. Hänellä on kyky kääntää narsistinen energia positiiviseksi ilmiöksi, mikä on myös lahjakkuutta",  Alpo Suhonen kommentoi kirjassa.

Lapsuudenkaveri Harri ”Haba” kuitenkin muistuttaa kirjassa, että usein kovien huippu-urheilijoiden on vain pakko olla itsekkäitä pärjätäkseen. Kirja paljastaa, että kritiikin vastaanotto on Teemulle vaikeaa.  

"Lisäksi hänellä on auktoriteettikammo, jonka johdosta hän hyväksyy kaveripiirissään auktoriteetin vain itselleen. Kaverina Selänne on kuitenkin hyvin reilu ja ostelee usein ystävilleen esimerkiksi kalliita pääsylippuja erilaisiin tapahtumiin."

Lainaukset ovat otteita torstaina julkaistusta Teemu-kirjasta.

Lue myös:

    Uusimmat