Selaako taaperosi älypuhelintasi joka päivä? Tuore tutkimus kertoo, millaista haittaa siitä voi olla kehitykselle

Nykyvanhempi joutuu pohtimaan monia teknologian käyttöön liittyviä kysymyksiä. Esimerkiksi sitä, kuinka paljon ruutuaikaa lapselle voi antaa ja mitä haittaa liiallisesta älylaitteiden käytöstä voi olla.

Liiallisesta älylaitteiden näpyttämisestä voi olla haittaa myös aikuiselle. Tuore kanadalaistutkimus esittää kuitenkin, että erityisen haitallista älylaitteiden käyttö voi olla pienille lapsille.

Tutkimuksessa selvitettiin älylaitteiden käytön vaikutuksia 6–18 kuukauden ikäisiin lapsiin. Tutkimuksen mukaan näin pienten lasten kohdalla älylaitteiden näprääminen voi viivästyttää puhumaan oppimista. Tablettien, älypuhelinten ja videopelien pelaamisen määrä korreloi puhumaan oppimisen viivästymisen kanssa huomattavalla tavalla.

Vastaavaa tutkimusta pienten lasten älylaitteiden käytön vaikutuksista lasten puhekykyyn ei ole tehty, arvioi tutkimusta johtanut lastenlääkäri ja tutkija Catherine Birken.

Tutkimukseen osallistui lähes 900 alle puolitoistavuotiasta lasta, joiden vanhemmat raportoivat lasten ruutuaikaa. Puheen kehittymistä mitattiin testeillä, jotka mittasivat lapsen sanavarastoa ja ääntelyä, kun lapsi pyysi vanhemmalta apua tai kaipasi huomiota.

Joka viides tutkimukseen osallistunut lapsi vietti älylaitteiden parissa 28 minuuttia päivässä. Jokainen puolituntinen ruudun ääressä kasvatti riskiä puheen viivästymiseen 49 prosentilla.

Tutkimus ei todennut yhteyttä muihin kommunikaatiotaitoihin, kuten eleiden, kehonkielen ja sosiaalisen kanssakäymisen ymmärtämiseen.

Birkenin mukaan jatkotutkimusta vaaditaan, jotta voidaan selvittää, aiheuttavatko nimenomaan älylaitteet puheen viivästymistä. Älylaitteilla surffaillulla sisällöllä sekä vanhemman läsnäololla voi nimittäin olla merkitystä.

Toistaiseksi esimerkiksi yhdysvaltalainen American Academy of Pediatrics suosittelee, ettei alle 18 kuukauden ikäisille lapsille annettaisi älylaitteita ollenkaan.

Lähde: CNN

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja