Mainos

Seksuaalirikoksia pidetään niin "arkipäiväisinä", etteivät nuoret tunnista niitä – harmittomalta tuntuva teko voi täyttää rikoksen kriteerit

4:15
Mitä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tarkoittaa Sillanpään tapauksessa? Asianajaja: ei fyysistä kanssakäymistä

Poliisihallituksen mukaan poliisi saa lukuisia ilmoituksia nuoria vahingoittavista teoista, joita nuori itse ei välttämättä tunnista seksuaalirikokseksi, eikä siten nuorten vanhemmat tai viranomaisetkaan ole tietoisia kaikista tapauksista.

– Nuoret saattavat ajatella, että tuntemattomilta saatavat kuvat sukupuolielimistä tai häiritsevät viestit ovat niin arkipäiväisiä tai tuntuvat muuten vähäpätöisiltä, että niitä ei kannata mainita, seksuaalirikosten tutkinnanjohtaja Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta avaa.

Seksuaalirikoksien kirjo on laaja

Useimmat tapaukset tulevatkin ilmi vasta rikostutkinnan yhteydessä. Helsingin poliisista muistutetaan, että pelkkä ehdottaminen tai vastikkeen lupaaminen mitä tahansa seksuaalista tekoa vastaan on rangaistavaa – mitään seksuaalista ei tarvitse tapahtua, jotta rikoksen merkistö täyttyy.

– Helpommin tunnistetaan, että rahan tarjoaminen alaikäiselle seksiä vastaan on rikos. Yhtä vakava rikos on kuitenkin tupakan tarjoaminen siitä hyvästä, että nuori katsoo, kun tekijä esittelee sukupuolielimiään, Asmundela kertoo esimerkkinä.

Lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi katsotaan myös alaikäisen painostaminen alastonkuviin. Rangaistavaa on myös pitää hallussa, näyttää tai levittää materiaalia, jossa esiintyy alle 18-vuotias sukupuolisiveellisyyttä loukkaavalla tavalla.

– Seksuaalissävytteisen materiaalin jakaminen saattaa tuntua harmittomalta siinä hetkessä, mutta tilanne voi aina yllättäen muuttua, jos materiaali esimerkiksi päätyy vääriin käsiin tai levitykseen. Kannattaa todella harkita, millaista materiaalia jakaa. Tämä koskee sekä tuttuja että tuntemattomia.

Edellä mainittujen tapausten lisäksi seksuaalisesti latautuneista tapahtumista kertominen alle 16-vuotiaalle niin verbaalisesti kuin esimerkiksi sosiaalisen median kautta on rikos. 

Myös alle 16-vuotiaan nuoren houkuttelu pornon, masturboinnin tai yhdyntää seuraamiseen on rangaistava teko, jonka poliisi myös listaa huonosti tunnistetuksi seksuaalirikokseksi. 

4:13
Nuorten lähettämät alastonkuvat herättävät huolta: "Lapset eivät aina tiedosta, että kuvat säilyvär pitkään verkossa"

Miten toimia, jos joutuu alaikäisenä seksuaalirikoksen uhriksi?

Poliisi muistuttaa, että vaikka uhriksi joutuminen voi tuntua häpeälliseltä, nuoren tulee muistaa olevansa rikoksen uhri. Tärkeää on avata keskustelu luotettavan aikuisen kanssa.

Tällainen aikuinen voi olla nuoren omien vanhempien tai poliisiviranomaisen lisäksi esimerkiksi terveydenhoitaja, opettaja tai joku muu tukihenkilö. Nuori voi tehdä tapauksesta rikosilmoituksen aikuisen avustamana.

Lisäksi nuoren tulee muistaa:

 • Älä kerro tai vihjaa toiselle osapuolelle, että olet kertonut tapahtumista aikuiselle tai poliisille.
 • Lopeta yhteydenpito toiseen osapuoleen. Älä vastaa puheluihin tai viesteihin, vaikka sinua kiristettäisiin tai uhkailtaisiin.
 • Säilytä kaikki keskustelut, viestit, kuvat ja yhteystiedot, joista voi olla hyötyä asian selvittämiseksi.
 • Kuvakaappaa käyttäjän profiili, käydyt keskustelut ja vaihdetut kuvat sekä kirjaa ylös käyttäjän nimimerkki, yhteydenottojen ajankohta ja verkkopalvelut. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja