Huolestuttava ilmiö paljastui Raumalla – kymmenet lapset lähettivät alastonkuviaan toisilleen somessa: "Rajua materiaalia"

4:13
Jos lapsen alastonkuva päätyy nettiin, on tärkeää toimia nopeasti. Näin asiassa neuvoo Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen.

Raumalla on syksyn aikana paljastunut huolestuttava ilmiö. Suuri määrä peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria on lähettänyt itsestään alastonvideoita ja alastonkuvia toisilleen sosiaalisessa mediassa.

Monessa kuvassa nuori on ollut selvästi tunnistettavissa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Suomi. Lehden toimittaja Anu Elo kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että syksyn aikana tapauksia tuli ilmi runsaasti. Tapauksia on ollut jopa kymmeniä.

Nuorimmat alastonkuvien lähettäjät ovat olleet vasta alakouluikäisiä.

Rankka yllätys vanhemmille

Kuvat ovat levinneet laajalle, ja ilmiö tuli sitä kautta ilmi. Osa nuorista kertoi asiasta koulussa, ja kaikille Rauman peruskoulun oppilaiden vanhemmille päätettiin lähettää asiasta Wilma-viesti.

– Tavallinen vanhempi on varmaan ollut hyvin yllättynyt. Edustan itsekin tässä asiassa sitä vanhempaa sukupolvea, jolla ei ole käynyt mielessäkään, että nuoret lähettelevät näin rajua materiaalia toisilleen, sanoo Elo.

Mitä ilmiön takana oikein on?

Tapauksia on useita, sanoo Rauman vyyhtiin perehtynyt Pelastakaa lapset -järjestön erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen, ja yhteistä perussyytä on hänen mukaansa vaikea sanoa. Taustalta voi kuitenkin löytää yhden yleistyneeseen tapaan johtaneen syyn: joukossa tyhmyys tiivistyy.

– Kun joukossa useampi vastaavia kuvia lähettää, niin sitä aletaan pitää normaalina, että näin voi toimia, sanoo Vaaranen-Valkonen.

Tunnistettavuus voi tuoda avun

Merkille pantavaa Rauman vyyhdissä on, että useat lapsista voi kuvista selvästi tunnistaa. Vaikka tilanne on ikävä, Vaaranen-Valkonen näkee tunnistettavuudessa myös positiivisen puolen.

– Hyvä asia on se, että uhri voidaan tunnistaa. Poliisi voi saada tekijöitä kiinni, ja lapselle voidaan saada apua.

– Tietenkin jos kuva lähtee leviämään verkkoon, niin silloin lapselle ja perheelle se on valitettavaa. Sitä on äärimmäisen vaikeaa vaikea saada tällä hetkellä pois. Toki tekniikka kehittyy ja teemme asiantuntijoina kaikkemme, jotta materiaali saadaan verkosta pois. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja