Seksologi: Kuinka vanhaksi pitäisi elää, että saisi luvan haluta?

Miten seksuaalisuus muuttuu ikääntyessä? 16:43

Iäkkäämmätkin ihmiset jäävät sinkuiksi, kuuluvat seksuaalivähemmistöihin ja tuntevat halua. Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut kliininen seksologi Tarja Santalahti kannustaa ihmisiä positiiviseen asenteeseen seksuaalisuuttaan kohtaan, ikään katsomatta.

Ikäihmiset harrastavat, matkustelevat ja kohtaavat uusia ihmisiä enemmän kuin ennen vanhaan. Myös iäkkäämpien sinkkuja löytyy, esimerkiksi avioerojen seurauksena.

Kliininen seksologi Tarja Santalahti muistuttaa, että läheisyyden kaipuu ei pääty vanhemmalla ihmisellä, vaikka parisuhde päättyisi.

– Sinkkuudessa on se puoli myös, että aika monelle se on se lupa, että saan olla niin kuin minä olen. Saan katsoa pornoa, minulla saa olla yhden illan suhteita. En ole enää selityksen velkaa kenellekään. Voin elää omannäköistä seksuaalisuutta, oman näköistäni seksielämää, Santalahti sanoo.

Seksuaalisuus ja seksin harrastaminen muuttuvat iän mukana. Iän mukana saattaa kohdata seksin suhteen haasteita esimerkiksi erektiohäiriön, limakalvon kuivumisen ja kiihottumisen suhteen. Tarjolla on kuitenkin valtava määrä erilaisia apuvälineitä.

– Vain mielikuvitus on rajana ja sitten se uskallus, että ylität sen erotiikkaliikkeeseen menevän kynnyksen ja menet sinne maailmaan katsomaan. Siellä on asiantuntevaa apua myös ikääntyneille ihmisille, Santalahti kannustaa.

Lisäksi Santalahti muistuttaa, että seksiä on myös ilman yhdyntää. Santalahti kertoo esimerkin asiakkaastaan, joka oli tokaissut: ”Kuule Tarja, semmoinen sinnepäin-seksi se vasta hyvää seksiä on”. Seksin kanssa saa olla luova, sen ei tarvitse olla suoritus.

Seksuaalisuus ei välttämättä sammu, vaikka ihminen olisi vanha ja hoitolaitoksessa. Santalahti toivoo, että laitosten johtajistot muistaisivat, että seksuaalisuus on perusoikeus ja ihmisoikeus. Asenne ja koulutus ovat tärkeitä.

– Aika kiva uutinen oli, että Ruotsiin oli perustettu ensimmäinen vanhainkoti seksuaalivähemmistöille, Santalahti kertoo.

Santalahti toivoo, ettei vanhempien ihmisten seksuaalisuus olis tabu.

– Kuinka vanhaksi pitäisi elää, että saisi luvan haluta? Tarja Santalahti kysyy.

Vaikuttaako suomalainen häpeäkulttuuri seksuaalisuuteen? Millainen rooli mielellä on seksuaalisuuden kanssa? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat