"Sekasikiöksi" kuvailtu hallitus, jota yhdistää "paikallinen Mr. Bean" – tästä on kyse Israelin uudessa hallituskuviossa, josta löytyy ihan kaikkea

1:25
Pysyykö Israelin uusi "sekasikiöksi" kuvailtu hallitus kasassa neljä vuotta? Katso Maailmanselittäjien suorasukainen arvio!

Israel on ollut viimeisen kuukauden aikana melkoisen myllerryksen kohteena. Tällä hetkellä katseet kiinnittyvät "paikalliseen Mr. Beaniin".

Seitsemän puolueen muodostama koalitiohallitus saa Uutisaamun Maailmanselittäjät-ohjelmaosuudessa täystyrmäyksen. 

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva, johtava asiantuntija Olli Ruohomäki kuvailee kaavailtua hallitusta sekasikiöksi, tohtorikoulutettava Antti Tarvainen taas sekasotkuksi. 

– Sieltä löytyy ihan kaikkea: uskonnollista oikeistosta keskusta-oikeistoon, keskustalaisiin ja vasemmistolaisiin puolueisiin ja vieläpä Israelin palestiinalaispuolue, Tarvainen listaa. 

Jos nyt muodostettu hallitus saa hyväksyntänsä 120-paikkaiselta parlamentilta, maan pitkäaikaisen pääministerin, Benjamin Netanjahun, olisi astuttava syrjään. 

Yhdistävä tekijä: paikallinen Mr. Bean

Ruohomäki nostaa esiin mielenkiintoisen yksityiskohdan. 

Todennäköisesti muodostettavan hallituksen useat ministerit ovat Netanjahun kabinettiministereitä, joita yhdistää yksi asia – ideologioiden kirjosta huolimatta.

– Ainoa asia, joka heitä yhdistää, on se, että he haluavat Netanjahun pois vallasta, Ruohomäki toteaa.

– Hän on kovan luokan poliittinen peluri, Ruohomäki kuvailee maan tämänhetkistä pääministeriä. 

Myös Tarvaisen mukaan Netanjahu on ollut taitava pelaamaan erilaisia ryhmiä toisiaan vastaan, minkä vuoksi pääministeri on pysynyt vallassa yli vuosikymmenen. 

– Poliittinen lukko on ollut pitkään. Ei voida puhua mistään rauhanprosessista vuosikymmeniin oikeastaan, Tarvainen sanoo. 

Vaikka tällä hetkellä näyttää siltä, että Netanjahu väistyy vallasta, ja pääministerinä aloittaa Yamina-puolueenNaftali Bennett, Ruohomäki uskoo, että Netanjahu ei ole vielä näyttänyt kaikkia korttejaan. 

– Hän tulee olemaan paikallinen Mr. Bean, eli ”I’ll be back”, Ruohomäki povaa. 

Kuten Suomessa, myös Israelissa hallituskausi kestää neljä vuotta. Pysyykö tämä kaavailtu koalitiohallitus kuitenkaan kasassa niin pitkään? Katso Maailmanselittäjien arvio yllä olevalta videolta! 

"Ei tarvita yhtään lisää konflikteja"

Poliittisen sekamelskan lisäksi Israelia varjostaa toinenkin sekasorto. Toukokuussa uutisoitiin Israelin ja palestiinalaisjärjestö Hamasin välisistä levottomuuksista. 

Eikä poliittisesti jännittynyt tilanne ole suinkaan vielä ohi, mutta se on ratkaistava. 

Ruohomäki muistuttaa, että maan salaisen tiedustelupalvelun päällikkö astui vastikään julkisuuteen todeten, että tilanne on rauhoitettava.

Tutkijan mukaan kannanotto kuvastaa hyvin sen, kuinka vakava tilanne on, eikä poliittisesti jännittynyt tilanne ei nimittäin ole vielä ohi. 

– Tilanne on hyvin jännittynyt – ei tarvita yhtään lisää konflikteja.

8:28
Aukeaako Israelin poliittisesti jännittynyt umpisolmu? Tässä sekamelskassa on kyse – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja