Seitsemän uutta lajia lisättiin Suomessa haitallisten vieraslajien luetteloon

Suomen kansalliseen haitallisten vieraslajien luetteloon on lisätty seitsemän uutta lajia. Kasvilajeista luetteloon lisättiin kanadanpiisku, korkeapiisku, isopiisku, vuorivaahtera, viitapihlaja-angervo ja valkopajuangervo. Eläinlajeista luetteloon lisättiin mustapääetana.

Kiellot ja rajoitukset tulevat voimaan tänään lukuun ottamatta viitapihlaja-angervolle ja valkopajuangervolle laitettuja kahden vuoden siirtymäaikoja. Siirtymäaika mahdollistaa näiden lajien tuotannon hallitun lopettamisen puutarha-alalla.

Lajien torjumiseksi ja hallitsemiseksi aletaan maa- ja metsätalousministeriön mukaan syksyllä valmistella hallintasuunnitelmaa. Suunnitelmiin tulee ohjeet lajien torjuntaan sekä torjuntayhteistyöhön tarvittavat tahot.

Isotuomipihlaja lisätään listalle lähivuosina

Kansalliseen vieraslajien luetteloon tullaan lähivuosina esittämään myös isotuomipihlajaa. Se jätettiin toistaiseksi pois, koska sen taloudellinen merkitys taimi- ja puutarha-alalla on suuri ja lain sallima kahden vuoden siirtymäaika olisi liian lyhyt. Isotuomipihlajan torjuntaan on kuitenkin hyvä varautua jo nyt.

Haitalliset vieraslajit ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle ja alkuperäiselle lajistolle. Niitä ei saa päästää ympäristöön, eikä niitä saa tuoda maahan, myydä, kasvattaa tai pitää hallussa

Suomen haitallisten vieraslajien luettelossa on nyt yhteensä 23 lajin lisäksi kahdeksan lajiryhmää ja yksi lajiristeymä.

Vieraslajeihin liittyvät havainnot voi ilmoittaa viranomaisille vieraslajit.fi-sivustolla.

Lue myös:

    Uusimmat