F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Seinäjoelle on rakennettu lähes F1-simulaattorin tasoinen vekotin – taustalla Mercedekselle ja Alfa Romeollekin laitteen valmistanut mies

6:51
Formulasirkus kävi tutustumassa Seinäjoen formulasimulaattoriin. Rallilupaus Kalle Rovanperä testasi laitetta Ossi Oikarisen opastuksessa.

15 vuotta sitten rakkauden perässä Etelä-Pohjanmaalle muuttaneen Andy Symondsin CV on kunnioitusta herättävä. Britti on työskennellyt niin lentoyhtiöille, sotilasilmailulle, F1-talleille, NASA:lle kuin Universal Studiosillekin. Seinäjoelle hän on rakentanut lähes F1-tasoisen ajosimulaattorin.

Symonds oli suunnittelemassa Mercedeksen F1-tallille simulaattoria ja sai sitä kautta tilaisuuden valmistaa seuraavaksi vastaavan Alfa Romeolle.

Nyt hän on luonut Seinäjoelle yhdessä muun muassa liikemies Ossi Viljasen kanssa olosuhteet, joissa päästään niin lähelle F1-tallin simulaattoriolosuhteita kuin se on ulkopuolelta mahdollista.

Autohalliin rakennettu simulaattori on nyt nuorten suomalaislupausten käytettävissä. C Moren F1-tiimi kävi paikalla tutustumassa laitteeseen, jota oli paikalla testaamassa ja palautetta antamassa myös rallilupaus Kalle Rovanperä.

– F4-luokassa voi testipäivän hinta olla noin 10 000 euroa. Täällä se on 1000–2000 euroa, mutta ehkä isoin asia on se, että täällä voidaan ajaa se koko kahdeksan tuntia, ja radalla voi olla, että ajat siitä vain muutaman tunnin, Viljanen vertaa.

Simulaattorissa on 180 asteen horisontaalinen ja 45 asteen pystysuuntainen kuva, joka täyttää käytännössä kuskin koko näkökentän.

– Auton runko on vanhasta Formula Renault -autosta, jonka hankimme Saksasta, Symonds kertoo.

Runkoon on lisätty muun muassa hydrauliset polkimet ja ohjausmoottori.

Projektissa on mukana myös C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen, joka on tehnyt pitkän uran muun muassa Ferrarin ja Toyotan F1-tiimeissä. Oikarinen käy läpi simulaattorista saatavaa dataa ja kertoo kuskeille parannusehdotuksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja