Seela Sella: Kateus on myös minulle tuttu tunne

Seela Sella on viihtynyt teatterien lavoilla yli 50 vuoden ajan. Yleisön rakastama näyttelijätär kertoo, mistä hän ammentaa voimaa työskennellä täysillä vielä päälle seitsemänkymppisenä.

Seela Sella esiintyy kevään mittaan sekä kestosuosikki Kvartetissa että Viimeinen sikari -näytelmässä. Eläkepäivät eivät vielä kolkuttele veteraanin mielessä.

− Näyttelijän työstä on tullut minulle elämäntapa. Aion jatkaa niin kauan kuin muisti ja fysiikka pelaavat. Aina voi tehdä rooleja, joissa ei tarvitse kuin istua paikallaan, Sella heläyttää hyväntuulisesti.

Sella lukeutuu ikäpolveen, joka tottui pienestä pitäen siihen, ettei kaikkea saanut sormia napsauttamalla. Vaikka Sella on luonteeltaan spontaani ihminen, uraansa hän on aina suhtautunut pitkäjänteisesti.

− Olen kivunnut rappu rapulta eteenpäin. Pienikin rooli vaatii 120-prosenttista mukanaoloa. Olen aina yrittänyt täysillä, vaikka olisin vain kulkenut näyttämön poikki, Sella sanoo.

Positiivisuus kannattaa

Sella on onnistunut pysymään vuosien varrella monista muista julkisuuden henkilöistä poiketen skandaalien ulkopuolella. Sella pohtii, että hän on osannut pitää suunsa kiinni oikeissa paikoissa.

− Tulen kaikkien kanssa toimeen. On myös tärkeää osata katsoa asioiden positiivisia puolia. Mikäli tekee tyhmyyksiä, on pyydettävä anteeksi, Sella sanoo.

Näyttelijätär myöntää olevansa toisinaan hyväuskoinen. Erään kerran hän keskusteli kollegoiden kanssa siitä, kuka puhuu kenestäkin pahaa selän takana.

− Sanoin, että minusta ei kyllä puhuta mitään. Kollegani purskahti nauruun ja tokaisi, että haluatkos kuulla tarkemmin!

Sella tiedostaa, että näyttelijöiden keskuudessa esiintyy kateutta. Myös hän on kokenut samoja tunteita.

− Joskus käy toisaalta niin, että kun näkee jonkun vetävän roolinsa todella hyvin, suoritus nousee kateuden yläpuolelle. Sitä vaan seuraa esitystä ja toteaa, että wau.

Kontrolli tulee luonnostaan

Sella paitsi työskentelee täysin palkein, myös viettää paljon aikaa 6-vuotiaan lapsenlapsensa kanssa.

− Ystäväni sanovat välillä, että minun pitäisi ajatella enemmän itseäni ja elää omaa elämääni. Mutta en minä koe oman lapsenlapsen hoitamista stressaavana! Teatteri on puolestaan minulle terapiaa. Toki osaan kaiken touhun ohella myös rentoutua, Sella painottaa.

Ikäänsä tai vanhenemista ylipäätään Sella ei arjessa sen kummemmin mieti. Sen hän on tosin huomannut, että fysiikasta on pidettävä tarkemmin huolta kuin ennen.

− Myös ääntä täytyy varoa enemmän. Ei auta vilustua tai huudella ulkona kurkkuaan käheäksi.

Näyttelijän työn vaatimukset Sellalla selkäytimessä. Hänellä on jatkuvasti päällä kontrolli omaan itseensä.

− En ota esitystä edellisenä päivänä lainkaan alkoholia. Myöskään jalkoja ei parane rasittaa kulkemalla liikaa korkokengissä, Sella kertoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat