Satusedän päiväkirja paljastaa: Topeliuksella teini-ikäinen salarakas

Kevytkenkäisen elämän vietto ennen avioliittoa ei ole ainoastaan nykypäivän ilmiö. Kirjallisuuden asiantuntija Stig-Björn Nyberg kertoo, että jo Topeliuksella oli esiavioinen rakkaussuhde – ja vieläpä teini-ikäiseen.

Vaikka satusetä Sakari Topeliuksen asemaksi on langennut nököttää "kipsikuvana kansakunnan kaapin päällä", Stig-Björn Nyberg kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, että Topeliuskin oli tavallinen ihminen seikkailuineen.  Tämä käy ilmi hänen päiväkirjoistaan.

– Topelius kirjoittaa, että kun hän vuonna 1838 lähti Uuskaarlepyystä Helsinkiin, hän tuli Kahraan kestikievariin Alavuudella. Siellä häntä on vastassa nuori kaunis Greta, Nyberg kertoo.

Kuusitoista vuotta vanhasta Gretasta tuli Topeliuksen suuri ihastus. Topeliuksen päiväkirjat ovat muuten ruotsiksi, mutta sen, mitä Gretan ja hänen välillään tapahtui, Topelius kirjoitti päiväkirjaansa heikohkolla ranskan kielellä.

– Että kukaan ei vaan ymmärtäisi, Nyberg tähdentää.

–Hän kertoo tummasta, tähtisilmäisestä tytöstä, jolla on ihanat rinnat, joita hän on saanut koskea.

Nyberg epäilee, että kyse on Topeliuksen ensimmäisestä sukupuoliyhteydestä. Topelius rakastui Gretaan, jolle kirjoitti runoja vielä 50 vuotta myöhemmin.

– Hän kävi vielä neljä kertaa Kahrassa ja viimeisen kerran, kun hän meni sinne, Greta oli mennyt naimisiin.

Topeliuksen rakas kuoli nuorena, mutta Topelius muisti hänet loppuelämänsä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja