Satatuhatta unta elämän aikana – lue yllättävät faktat nukkumisesta

Nukkumisesta tiedetään edelleen yllättävän vähän, vaikka tiede kehittyy hurjin harppauksin eteenpäin.

Jos nukkuu suositusten mukaan, viettää kolmasosan päivästään peiton alla. Koko sen ajan aivot toimivat – tosin hieman erilailla kuin hereillä ollessa. Women’s Health Magazine listasi yhdeksän asiaa, jotka vain harva tietää nukkumisesta.

Satatuhatta unta

Ihminen näkee keskimäärin 100 000 unta elämänsä aikana, eli jopa 24 eri unta joka yö. Unien muistaminen on kuitenkin yksilöllistä. Toiset muistavat pari unta joka yöltä, toisille taas unet eivät jää mieleen käytännössä koskaan. Tutkijat eivät ole osanneet selvittää mistä erot johtuvat.

Unissaan voi oppia

Jopa 86 prosentilla unista on kytkös siihen, mitä edellisenä päivänä on tapahtunut. Jos olet viettänyt päiväsi koulutuksessa tai luennolla, saatat sisäistää oppimasi asian nimenomaan nukkuessasi.

Kuukautiskierto vaikuttaa uniin

Tutkimuksen mukaan naiset näkevät enemmän seksiunia silloin, kun he ovuloivat.

Painajainen voi enteillä hyvää

Se, että huolet ja murheet tulevat uniin saakka, ei välttämättä ole huono asia. On tutkittu, että opiskelijat, jotka näkivät painajaista epäonnistuneesta tentistä edeltävänä yönä, menestyivät tentissä paremmin.

Unia myös torkkuessa

Syvä ja kevyt uni molemmat antavat mahdollisuuden unien näkemiselle. Suurin eri REM-vaiheessa nähdyssä unessa ja kevyessä unessa on se, että REM-unet ovat usein syvällisempiä. Torkkuessa unet ovat ihmeen arkipäiväisiä. Ne voivat käsitellä esimerkiksi roskien viemistä tai ruoanlaittoa.

Märkiä unia

Teinipojat eivät ole ainoita, jotka näkevät märkiä unia. Seksiunia voi nähdä kuka tahansa. Montrealin yliopiston tutkimuksen mukaan kummallakin sukupuolella noin neljä prosenttia unista johtaa orgasmiin.

Erikoisimmat unet jäävät muistiin

Ilmeisesti suurin osa unista on niin tylsiä, etteivät ne jää mieleen. Moni kertoo näkevänsä todella kummallisia unia. Ilmeisesti muistamme paremmin ne unet, joissa tapahtuu asioita, joita ei normaalissa elämässä tapahdu. Tällaisia ovat esimerkiksi unet lentämisestä.

Heräily auttaa muistamaan

Jotkut nukkuvat kuin tukki koko yön, toiset heräilevät parin tunnin välein. On todennäköisempää, että heräilijä muistaa enemmän unia, kuin yhteen putkeen nukkuvat.

Unet ovat eripituisia

Uni voi kestää kuinka kauan tahansa aina muutamasta sekunnista jopa tuntiin. Pitkät unet voivat olla kuin elokuva, jossa on juoni ja useita kohtauksia.

Lue myös:

    Uusimmat