Satasista tuhansiin euroihin – miksi Muumi-astiat ovat niin arvokkaita?

Muumi-astioita on viime aikoina myyty huutokaupoissa tuhansilla euroilla. Astioiden hinta määräytyy sillä, mitä ostaja on valmis maksamaan.

Nostalgiset kuvitukset astioiden kyljissä ovat monelle tuttuja jo lapsuudesta. Muumi-astioilla onkin paljon tunnearvoa, mikä vaikuttaa myös niiden hintoihin. Keräilyesineille ei voi lätkäistä valmista hintalappua.

Arvon määrittää se, kuinka paljon myyjä tuotteestaan pyytää ja kuinka paljon ostaja on puolestaan valmis siitä maksamaan. Huutokaupoissa samaa Muumi-mukia myydään eri hinnoilla. Esimerkiksi Muumipeikko unelmoi -muki on myyty hiljattain Huuto.net:ssä 1 130 eurolla. Mukista on kuitenkin pyydetty samaisella sivustolla jopa 2 000 euroa.

Hinnat ovat nousseet tähän saakka

Vaikka kalleimmat Muumi-astiat saavatkin paljon huomiota, eivät kaikki astiat suinkaan ole yhtä arvokkaita. Esimerkiksi mukeista osa on jatkuvassa tuotannossa eli niitä voi ostaa kaupoista. Vain muutama yksittäinen muki, kuten Fazer- ja Muumipeikko unelmoi -muki, ovat useamman tuhannen euron arvoisia. Useat aiempien vuosien kausimukit ovat arvoltaan jotain 50–100 euron väliltä.

–Tähän asti Muumi-astioiden hinnat ovat nousseet tasaisesti. Tähän vaikuttaa Muumien kansainvälistyminen ja uusien Muumi-fanien syntyminen, kertoo Tiina Westerlund Arabian astioita myyvästä Astialiisasta.

Muumi-buumi käy kuumana

Muumi-astioiden arvoon vaikuttavat myös vallitsevat trendit ja mainonta. Esimerkiksi sisustustrendeissä näkyvät värit korreloivat Muumi-astioiden kysyntään.

Tällä hetkellä astioista juuri mukit ovat erityisen haluttuja. Nettihuutokaupoista löytää kuitenkin myös paljon lautasia, seinälautasia ja lastenastioita, joiden hinnat huitelevat noin parissa sadassa eurossa. Seuraava buumi voisikin muodostua lautasten ympärille.

– En osaa sanoa, tulevatko hinnat jatkossakin pysymään korkealla. Pitää muistaa, että monet kohteet, jotka ovat joskus olleet kovassa huudossa, eivät ole sitä enää, sanoo Helsingin Pantin operatiivinen johtaja Riku Järviö.

Kannattaako Muumi-astioita nyt hamstrata?

Muumi-astioiden keräily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Keräily onkin helppo aloittaa, sillä monelta löytyy mukeja ja kulhoja jo ennestään. Uusia mukeja tulee tasaisin väliajoin ja esimerkiksi sesonkiaikaan myytäviä joulu- ja kesämukeja osataan jo odottaa. Astiat ovat myös suosittuja lahjatavaroita – varsinkin, jos lahjansaaja tiedetään keräilijäksi.

Jos oman astiakaapin rahallinen arvo kiinnostaa, kannattaa astioiden hinnoille etsiä osviittaa esimerkiksi nettihuutokaupoista tai vanhoja astioita myyvistä liikkeistä. Arabian nettisivuilta löytää puolestaan kaikkien valmistettujen astioiden viralliset nimet, jos ne eivät ole jo tiedossa. Myös kauppojen hyllyiltä poistuvien mukien tiedot löytyvät samasta osoitteesta.

Lue myös:

    Uusimmat