Särkeekö hartioitasi jatkuvasti? Tästä se yleisimmin johtuu

Jos hartiasi tuntuvat huutavan jatkuvasti hierontaa, tämä kannatta ehdottomasti lukea.

Olkapää on kehon liikkuvin nivel, mikä newyorkilaisen fysioterapeutin Mike Riccardin mukaan tarkoittaa samalla myös sitä, että moni asia sen kanssa voi mennä vikaan. Jos hartiasi ovat jatkuvasti kipeät, se on luultavimmin monen asian yhteissumma, kuin yhden tietyn ongelman aiheuttama.

Yleisimmäksi syyksi hartiakipuun Riccard mainitsee kuitenkin huonon asennon. Huono asento voi Riccardin mukaan johtaa lihasepätasapainoon, jossa osa lihaksista on muita heikompia ja kireämpiä. Ja koska nämä epätasapainot johtuvat usein pöydän tai näppäimistön ääressä istumisesta, istuma-asentoon kiinnittäminen on ratkaisevan tärkeää, jos haluat päästä eroon piinaavista hartiakivuista.

Olkapäät ja hartiaseutu ovat monimutkaista aluetta

Hyvä asento on fysioterapeutin mukaan ensiarvoisen tärkeää, sillä yläselän ja hartioiden alueella yksi asia vaikuttaa helposti toiseen.

Tarkista videolta, onko istuma-asentosi kunnossa. 

0:48

Olkapää liikuttaa kättäsi ja rintakehä liikuttaa puolestaan olkapäätäsi, joten mikä tahansa pienikin ongelma aina lihasvenähdyksestä revähdykseen, erilaisiin tulehduksiin ja olkanivelten löysyyteen saakka voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta hartioissasi. Jatkuvat kivut voivat liittyä myös solisluuhun, sillä solisluu on jatkuvassa vuorovaikutuksessa rintalastan ja lapaluiden kanssa.

Jos istuma-asennossasi ei ole valittamista, Riccardin mukaan on olemassa muutama muukin syy, mistä hartiakipu voi johtua. Liika kuormitus tai rasittava liikunta voivat aiheuttaa kipuja, samoin kuin erilaiset onnettomuudet tai loukkaantumiset.

Aina kipuihin ei välttämättä löydy näkyvää syytä, vaan kivut voivat johtua olkanivelen hankausoireyhtymästä, eli niin kutsutusta ahtaasta olkapäästä. Tässä vaivassa loitontajajänteen kulku ahtautuu lapaluun luisen ulokkeen alla aiheuttaen hartiaongelmia.

Jos kivut vaivaavat, asennon korjaamisen jälkeen Riccard kannustaa kokeilemaan rintakehää avaavia harjoituksia, joita on helppo tehdä vaikkapa putkirullan päällä makaamalla. Jos kivut jatkuvat, mies suosittelee ottamaan yhteyttä lääkäriin tai fysioterapeuttiin, joka voi auttaa sinua ongelmien korjaamisessa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja