Santeri Paloniemen alppiura ohi – vain 22-vuotiaana

Nuorten pujottelun maailmanmestari Santeri Paloniemi joutuu lopettamaan uransa terveydellisten syiden takia.

Lonkkavammat kiusasivat Santeri Paloniemeä jo pitkään. Tekniikkalajien erikoismies yritti korjata niitä isoilla leikkauksilla. Alppinistin molemmat lonkkamaljat operoitiin ja käännettiin oikeisiin asentoihin. Lonkat leikattiin edelliskeväänä ja -kesänä.

- Huippu-urheilu on niin vaativaa. Tiedossa oli ennen leikkauksia nämä haasteet. Vasen lonkka on täydellinen, mutta oikea ei kestä kuormitusta, Paloniemi sanoo.

Alppinisti yritti vielä paluuta isojen leikkausten jälkeen, mutta kipuaminen takaisin pujotteluhuipulle oli liian haastavaa.

- Kesken ura jäi, kyllähän tämä harmittaa. Urheilussa tarvitsee lahjakkuutta monella osa-alueella. Nivelten osalta mulla ei sitä ollut.

Kova laji

Paloniemi voitti nuorten MM-kultaa pujottelussa vuonna 2012 ja seuraavana vuonna MM-pronssia. Miesten maailmancupissa Paloniemi kilpaili ensimmäisen kerran marraskuussa 2010. Maailmancupissa Paloniemi sijoittui parhaimmillaan sijalle 17. Hänet valittiin vuoden nuoreksi urheilijaksi vuonna 2012.

Alppihiihto on kova laji. Sen urheilijat kärsivät jatkuvasti loukkaantumisista. Maailmancup käynnistyy tänä viikonloppuna Söldenissä, esimerkiksi lajin supertähti Lindsey Vonn on sivussa loukkaantumisen takia.

Miesten puolella Ted Ligety tekee paluuta polven eturistidevamman jäljiltä.

Lähde: Ski Sport Finland

Lue myös:

    Uusimmat