Sannan, 46, kuntoiluinnostus johti kisalavoille: "Ei olla menty pelkästään ulkonäkö edellä"

Elämäntapamuutoksen tehnyt Sanna Oksanen on hyvä esimerkki siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä tavoittelemaan unelmiaan. Fitness-lavat valloittanut nainen on 46-vuotiaana paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin.

Unelma kisalavojen tavoittelusta lähti kytemään nelisen vuotta sitten fitness-kisojen katsomossa, kun Sanna Oksanen totesi pojalleen aikovansa vielä joskus nousta itsekin lavalle. Poika ei ollut innostunut äitinsä suunnitelmista, vaan piti alhaisen rasvaprosentin omaavia naisia rumina.

– Tästä keskusteltiin pojan kanssa varmaan pari kuukautta, ja joka kerta hän sanoi, että et mene. Eräänä päivänä hän kuitenkin kysyi, että jos olet siellä lavalla hetken ruma, muututko sitten takaisin nätiksi. Sanoin, että kyllä, se on vain hetkellinen ulkomuoto. Sitten hän sanoi, että saat mennä, Oksanen kertoo.

Pojalta luvan saatuaan Oksanen alkoi tosissaan pohtimaan kisakunnon tavoittelua, ja lopullinen päätös kisatavoitteesta syntyi noin kaksi ja puoli vuotta sitten.

Ei ainoastaan ulkoista muutosta 

Aivan tyhjästä unelma ei lähtenyt liikkeelle, sillä Oksanen oli jo useamman vuoden treenannut personal trainerin ohjauksessa. Aikuisuuden mukanaan tuomat muutokset, miehen menehtyminen auto-onnettomuudessa ja vakava polvivamma olivat ajaneet aikoinaan SM-tasolla kilpailleen Oksasen yhä kauemmaksi liikunnasta.

– Olin aika huonossa hapessa ja päätin, että haluan itseni taas juoksukuntoiseksi ja salibandykuntoiseksi. Halusin myös pudottaa rasvaa ja näyttää hyvältä, sillä olen sinkku. Nämä syyt saivat palkkaamaan personal trainerin ja innostumaan kuntosalilla käymisestä, Oksanen kertoo viitisen vuotta sitten liikkeelle lähteneestä elämäntapamuutoksesta.

Alkuvaiheessa tavoitteena oli voida kokonaisvaltaisesti paremmin, mutta pian tavoitteiden täytyttyä nälkä alkoi kasvaa syödessä. Kun hyvään kuntoon oli jo päästy, nainen ei halunnut jättää asiaa siihen. Kuvat todistavat, että viime vuosien aikana sekä ulkoinen että sisäinen muutos on ollut valtaisa.

– Kun olin lihava, tuntui, etten ollut oma itseni ulkoisesti enkä sisäisesti. Olin lisäksi koko ajan kipeä, oli päänsärkyä ja selkäkipuja, mutta nyt olen todella terve. Kyllä siinä on ollut mukana sisäistäkin terveyttä, eikä olla menty pelkästään ulkonäkö edellä, vaikka onhan se kiva katsoa itseä peilistä.

– Nyt olen miljoona kertaa parempivointisempi ja parempikuntoisempi kuin olen ollut koskaan aikaisemmin.

Vanhat valokuvat ovatkin olleet Oksaselle hämmentävää katseltavaa. Kuvia katsellessa hän kertoo pohtineensa, miksi ei tehnyt elämäntapamuutosta jo aiemmin, mutta kertoo kuitenkin olevansa äärimmäisen onnellinen, että on tehnyt sen nyt.

"Elämää tämä on, ei muuta"

Oksanen on noussut kisalavoille nyt kaksi kertaa. Ensimmäiselle kerralle hän ei asettanut tavoitteita, sillä oli hyvin vaikea arvioida, missä kunnossa muut kilpailijat oikein olisivat. Tämän vuoden tavoitteena oli olla henkilökohtaisesti paremmassa kunnossa kuin edelliskerralla, ja tämä tavoite täyttyi kirkkaasti.

Vaikka fysioterapeuttina ja personal trainerina työskentelevä Oksanen tiesi, mitä kisadieetti oikein vaatisi, se oli hänellä tästäkin huolimatta henkisesti rankka kokemus. Nainen korostaakin korvien välien merkitystä kisatavoitteen saavuttamisessa.

– Tämä toinen dieetti oli henkisesti rankempi paikka kuin ensimmäinen, sillä olin paljon kireämmässä kunnossa rasvaprosentin kanssa ja pinna oli paljon kireämmällä. Joskus oli vaikea tehdä työpäivät, kun takki oli niin sanotusti tyhjänä ja pinna kireällä, mutta kyllä lopulta selvisi ja asiakkaat ymmärsivät tilanteen.

Ennen kisalavalle nousua Oksanen on ollut molemmilla kerroilla viimeiset viikot poissa töistä, mutta muuten arki on rullannut entiseen tapaansa kisatavoitteesta huolimatta. Kisadieetillä on tehty niin töitä, nähty ystäviä kuin käyty ulkomaillakin.

– Tämä ei ole niin henki ja elämä, että jättäisin muun elämän sen takia, että pääsisin kisalavoille mahdollisimman huippukunnossa. Elämää tämä on, ei muuta.

Oksanen toteaa oman ikänsä ja elämänvaiheensa tekevän kisalavojen tavoittelusta huomattavasti helpompaa, jos mukana olisi pieniä lapsia.

Vaikka omien unelmien tavoitteleminen on sujunut naisen kohdalla melko jouhevasti, asioita on opittu myös kantapään kautta tekemällä. Reilu vuosi personal trainerin palkkaamisen jälkeen Oksasen mopo niin sanotusti karkasi käsistä. Valmentajan selän takana tehdyt harjoitukset eivät nopeuttaneet painonpudotusta, päinvastoin.

– Innostuin tekemään aamuaerobisia, kun ajattelin, että paino putoaisi nopeammin, mutta eihän se niin mennyt, vaan tulin ylikuntoon. Unenlaatu heikkeni, treenit evät kulkeneet, eikä ollut enää niin hyvä olla.

Taustastaan johtuen nainen huomasi ylikunnon oireet ja reagoi niihin nopeasti. Toipuminen vei vain muutaman viikon, kun pahimmassa tapauksessa se olisi voinut hidastaa tavoitteiden saavuttamista jopa vuodella.

"Olemme vain kerran tässä maailmassa"

Ennen toisia kisojaan Oksanen oli maininnut kisauransa olevan nyt paketissa, mutta vasta tulevaisuus näyttää, mikä lopullinen päätös tulee olemaan. Naisen mukaan olisi hienoa nousta vielä viisikymppisenä lavalle kilpailemaan lihaksia vaativassa physique-sarjassa.

– Ainakin kaksi vuotta pitää nyt pitää taukoa ja tehdä sitä lihasta. Nyt on vedetty kaksi vuotta kisaprojektia putkeen, joten kyllä pitää kropankin antaa palautua.

Vaikka Oksasen mukaan nyt on ollut lähes buumi haukkua lajia, hänen mukaansa fitness-urheilu ei ole sen vaarallisempaa kuin mikään muukaan laji, jopa päinvastoin.

– Me elämme todella terveellistä elämää; ei juoda, ei rellestetä, syödään terveellistä ruokaa, nukutaan hyvin ja meillä on hyvä lihaskunto ja hyvä peruskestävyys. Ennemminkin pidän tätä todella fiksuna ja terveenä kuin huonona lajina, nainen toteaa.

Terveellinen asenne lajia kohtaan välittyy myös Oksasen elämänasenteesta. Naisen mukaan tärkeää on elää tätä hetkeä, eikä murehtia mennyttä tai tulevaa. Tehdä juuri niitä asioita, joista itse pitää.

– Elän niin, koska olen käynyt todella alhaalla. 23 vuotta sitten mies kuoli ja jäin pienen pojan kanssa leskeksi. Olen nähnyt, mitä se elämä on, joten nautin tällä hetkellä elämästä ja teen asioita, joista itse tykkään. Itselle on sama, mitä muut puhuvat, elän nyt omanlaistani elämää. Olemme vain kerran tässä maailmassa, nainen muistuttaa.

Katso videolta mitä mieltä lajia fitneksessä mukana olevat Nora Yrjölä ja Else Lautala ovat lajin terveellisyydestä.  

7:47

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja