Samu Haberin kielitaito teki tepposet Saksassa

Sunrise Avenue -yhtyeen nokkamies Samu Haberin kalenteri on nyt niin täyteen ahdettu, että lounastaukokin menee haastattelujen parissa.

Miehen pitää kiireisenä syksyllä ilmestyvä Sunrise Avenuen neljäs albumi, The Voice of Germany -ohjelman kuvaukset sekä saksankielen opinnot.

– Teen Maikkarille puhelinhaastattelua ja yritän samalla syödä grillatun lohen, että pääsen saksantunnille. Se on tämän viikon toiseksi viimeinen saksantunti, ennen kuin lähdemme taas lauantaina reissuun, Haber kertoi torstai-iltapäivän kuulumisiaan MTV3.fi:lle.

Sunrise Avenue on ollut alusta asti erittäin suosittu Saksassa. Bändin kolmea aiempaa levyä on myyty yhteensä noin puolimiljoonaa kappaletta ja keikoilla on riittänyt väkeä tungokseen asti. Menestys toi Haberille pestin The Voice of Germany -ohjelman tähtivalmentajana.

– Se on ollut ihan huikea kokemus. Ekana päivänä oli ehkä vähän sellainen fiilis, että mun ei pitäisi täällä olla, mutta kyllä se sitten siitä lähti ja on ollut ihan sikahauskaa.

Ohjelmassa Haberin kielitaito on joutunut koetukselle.

– Yritän päntätä saksaa, että onnistuisi vielä paremmin se kommunikointi niiden muiden valmentajien ja niiden laulajien kanssa. Kyllähän mä puhun vähän sekavasti sitä saksan ja englannin sekoitusta, ja välillä ne on siellä ihan kysymysmerkkeinä, että mitä ihmettä mä oikein yritän sanoa. Ja välillä voi tulla vähän väärinymmärryksiä, mutta ei se mitään, koska se on kuitenkin musiikkishow ja viihdettä, joten ei tarvitse ottaa niin vakavasti, Haber tuumii.

Yhtään laulajakokelasta Haber ei ole tylyttänyt vahingossa puutteellisen kielitaidon takia, mutta saksalaismedialle on saattanut syntyä hieman kummallinen käsitys Helsingistä.

– Mä luulin, että "rauchig" on saksaksi rauhallinen. Kun minulta on kysytty, että millaista Helsingissä on asua, olen sanonut, että Helsinki on tosi ihana, kun se on niin "rauchig" eli saksaksi savuinen kaupunki. Toimittajat varmaan miettivät, että onko Helsingin keskustassa tehtaita vai mistä on kyse. Mun saksanopettaja kysyi viime viikolla, että mitä oikein tarkoitan sillä, kun sanon, että Helsinki on niin "savuinen" kaupunki. Olin antanut pari-kolmekymmentä haastattelua ja kehunut Helsingin savuisuutta, vaikka piti kehua rauhallisuutta, Haber tunnustaa.

Sunrise Avenuen uuden levyn ensimmäinen single Lifesaver sai ensisoittonsa tiistaina ja palaute on ollut Haberin mukaan 80 prosenttisesti positiivista. Bändin suomalaiset fanit saavat odotella vielä tovin, ennen kuin pääsevät näkemään yhtyeen lavalla.

– Pakko sanoa, että mäkin olen ihan kujalla siitä, että mitä nyt tapahtuu seuraavat kolme-neljä kuukautta. Voice of Germany vie tietysti paljon aikaa ja kaikki peruspromootiokuviot, kun käymme eri maissa eri radioissa juttelemassa, mutta keväällä on rundin aika. Siinä aika alkukeväästä, ja aivan varmasti pakotetaan järjestämään Suomeenkin keikkoja, Haber lupaa.

(MTV3 – EMILIA TONTERI)

Lue myös:

    Uusimmat