Sampo Liusjärvi perustelee Tyrväinen-päätöstä: "Kuusi peliä on oikea rangaistus tilanteesta, jossa ei kuitenkaan mitään tapahdu"

Monin paikoin ihmettelyä on herättänyt, miten HIFK-hyökkääjä Juhani Tyrväinen selvisi vain kuuden ottelun pelikiellolla hänen lyötyä viime lauantaina Kärppien Kristian Vesalaista poikittaisella mailalla rumasti polvitaipeeseen. SM-liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja Sampo Liusjärvi avaa nyt Tulosruudulle rangaistuksen taustat.

– Harkinta lähti siitä, että katsottiin, mitä tilanteessa tapahtuu: poikittainen maila suoraan polveen. Siitä lähdettiin miettimään, minkälainen on linjan mukainen rangaistus.

– Toki tässä oli haasteena, että tämänkaltaisia selkeästi peliin kuulumattomia tilanteita ei onneksi ole ollut Liigassa juuri ollenkaan. Yksi huitominen on tällä kaudella ollut. Se on tietynlainen referenssi. Muuten oltiin aika lailla tyhjällä pöydällä tässä harkinnan lähtöpisteessä, Liusjärvi kuvaa.

Moni odotti kovempaa tuomiota, vaikka Vesalainen ei loukkaantunutkaan. Kurinpitodelegaatiokin kuvaili Liusjärven allekirjoittamassa päätöksessä Tyrväisen tekoa törkeäksi. Kurinpito myös koki, että tilanteessa oli erittäin merkittävä vakavan loukkaantumisen riski.  

Liusjärvi korostaa Tulosruudulle, että pelikiellon pituus on "arvostuksen varainen asia".

– Meillä on viiden hengen kurinpitodelegaatio, joka on tämän harkinnan tehnyt. Tietynlainen referenssi olivat kauden muut pelikiellot, jos jollain lailla suhteutetaan. Tässä oltiin kuitenkin puhtaalla pöydällä ja nähtiin, että kuusi peliä tilanteesta, jossa ei kuitenkaan mitään tapahdu, on oikea rangaistus tähän asiaan.

Miksi itse teko ei määrittele tuomiota, vaan myös se, loukkaantuuko uhri?

– Jääkiekon säännöissä tulee tämä periaate. Jos tilanteessa seuraa loukkaantuminen, erotuomarit antavat ankarampia rangaistuksia. Tämä sama periaate on myös kurinpidossa. Johdonmukainen seuraus on, että pelaajan loukkaantuminen tai loukkaantumattomuus vaikuttaa siihen, paljonko annetaan pelikieltoa, Liusjärvi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat