Mainos

Sampo joutui maksansiirtoon yksivuotiaana – ”Olemme hirveän kiitollisia”

11:20

Kuusivuotias Sampo Meskanen on nyt reipas tarhalainen, mutta hänen elämänsä alkutaipale oli tavallista rankempi: yksivuotiaana Sampo joutui maksansiirtoon.

Kun Sampo Meskanen syntyi, hänen vanhempiensa mielestä kaikki ei ollut kunnossa.

– Sampon paino kehittyi huonosti. Hän oli veltto ja väsynyt eikä jaksanut oikein hymyillä tai ottaa katsekontaktia, Sampon äiti Sonja Meskanen kuvaili Huomenta Suomessa maanantaiaamuna.

Kahden ja puolen kuukauden iässä Sampo pääsi tutkimuksiin. Verikokeista näkyi, että kaikki ei ollut kohdallaan.

– Siinä vaiheessa, kun on Lastenklinikan käytävillä imettämässä pientä lasta, siinä mennään eteenpäin höyryjunan lailla ja otetaan vastaan se, mitä tulee. Minusta tuntuu, että tunteet, ajatukset ja ehkä pelotkin tulivat vasta vähän myöhemmin.

Sampon tarkka sairaus ei itse asiassa koskaan selvinnyt, mutta tilanteen vakavuudesta kertoo se, että Sampolle kehittyi maksakirroosi. Yhdeksänkuukautisena Sampo pääsi elinsiirtolistalle odottamaan uutta maksaa.

Meskasten perheelle tuo aika oli hektistä: sairaalassa oli kipeä lapsi ja kotona kaksi sisarusta, joita piti myös huomioida.

– Puoli vuotta siinä kesti, kunnes vapun jälkeisissä tunnelmissa saatiin meille soitto ja Sampolle uusi maksa, Sonja kertoi.

Kun Sampo oli toipunut isosta leikkauksesta, perhe sai vihdoin hengähtää.

– Muistan ensimmäisen kerran, kun laitoin puhelimesta äänet pois yöksi. Ensin oli puoli vuotta odotettu elinsiirtoa, sitten Sampo oli kuukauden sairaalassa, ja sitten tuli se hetki illalla, että nyt nukutaan koko perhe omassa kodissa. Se on iso tunne, ja siitä täytyy pitää kiinni. Me olemme hirveän kiitollisia.

Kiitollisuutta perhe pitää yllä juhlimalla joka vuosi Sampon maksan synttäreitä.

– Maksa on niin iso lahja, että näihin synttäreihin ei kuulu mitään muita lahjoja. Juhlimme ihan perhepiirissä. Sampo valitsee yleensä kakun, joka tehdään, ja koristelee sen itse.

– Nyt Sampo käy ihan tavallista tarhaa ihan tavallisena poikana. Lääkkeet ovat varmastikin se, mikä Sampon elämässä näyttäytyy erilaisena kuin muiden. Ne otetaan aamulla ja illalla, Sonja kertoi.

Miten perhe selvisi Sampon sairaala-ajasta? Mikä merkitys oli vertaistuella? Miten perheessä puhutaan Sampon sairaudesta? Katso video ylhäältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.