Mainos

Saloon saapunut puhelinvalmistaja hämmentää – ennakkotilaajat kyselevät kännyköidensä perään

Matkapuhelinvalmistaja Turing Robotic Industries (TRI) saapui Saloon helmikuussa. Yritys ilmoitti aloittavansa puhelinten tuotannon Nokian entisissä tiloissa ja tuovansa erityisillä tietoturvaominaisuuksilla varustellun Turing Phone -kännykän markkinoille huhtikuun aikana.

Tällä hetkellä yritys toivoo Facebook-sivuillaan, että puhelimiensa perään kyselevät ennakkotilaajat odottaisivat ”vielä viikon”.

”Tulevaisuus odottaa” todetaan mahtipontisessa mainoslauseessa Turing Robotic Industriesin verkkosivuilla. Hehkutus ei ole täysin katteetonta, sillä yritys on luvannut tuoda markkinoille täysin uudenlaisen älypuhelimen, joka on täydellisen tietoturvallinen ja täynnä edistyksellistä teknologiaa.

Laitteen rungon materiaaliksi on ilmoitettu ”titaniumiakin vahvempi” Liquidmorphium-metalliseos, jonka nimi on kuin suoraan tieteiselokuvien maailmasta.

Tulevaisuus on saanut kuitenkin odottaa jo jonkin aikaa – kuten ovat saaneet myös puhelimen ennakkotilaajat. Alun perin laitteen oli tarkoitus saapua markkinoille vuoden 2015 aikana. Julkaisua on kuitenkin lykätty yhtä monesti kuin julkaisupäiviä on ehditty julistaa.

Myös puhelimen tekniset ominaisuudet ovat muuttuneet matkan varrella: Android-käyttöjärjestelmä vaihtui suomalaisyritys Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmään alkuvuodesta.

Yritys muutti Saloon suurien lupausten saattelemana

Samoihin aikoihin, alkuvuodesta, yritys ilmoitti siirtävänsä pääkonttorinsa Saloon ja aloittavansa puhelinten tuotannon Nokian entisissä tiloissa, Nakolan koetehtaalla. Tuolloin yrityksen toimitusjohtaja Steve Yi Long Chao lupaili, että puhelimen valmistus aloitettaisiin huhtikuussa, ja että ensimmäiset laitteet lähetettäisiin ennakkotilaajille vielä saman kuun aikana.

Salossa yrityksen suunnitelmat otettiin vastaan innolla. Tuhannet olivat jääneet työttömiksi sen jälkeen, kun Nokia oli lopettanut puhelinten valmistuksen kaupungissa. Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kuvaili matkapuhelintoiminnan uudelleenkäynnistämistä iloiseksi asiaksi ja suhtautui TRI:n suunnitelmiin luottavaisesti.

Toimitusjohtaja Chao saapui rakennemuutoksen runtelemaan kaupunkiin suurin elein ilmoittaessaan, että tehdas tulisi työllistämään noin 10-20 henkilöä jokaista tuhatta valmistettua puhelinta kohden. Chao arvioi, että vuoden loppuun mennessä Salossa olisi valmistettu 300 000 matkapuhelinta. Yksinkertaisella laskuopilla Saloon olisi työllistetty siis taas tuhansia matkapuhelinalan ammattilaisia, vain vuoden aikana.

Hurjia lukuja täsmennettiin kuitenkin pian, ensimmäisenä Salon kaupunginjohtajan toimesta. Rantakokko kertoi Ylelle, että TRI:ltä saamansa tiedon mukaan todellinen työntekijätarve oli noin 270 henkilöä tämän vuoden aikana.

Chao on sittemmin kertonut, että yrityksen tarkoituksena oli palkata aluksi 10-20 henkilöä puhelinten testaamista ja kokoamista varten.

Puhelintehtaan tämänhetkisestä tilanteesta ei tietoa

Yle kertoi saamiensa tietojen perusteella huhtikuussa, että tehtaalla työskentelee vain muutamia ihmisiä. Myös tehtaan tavarantoimitus oli suljettuna, eikä tehtaalle tuolloin tuotu tai sieltä viety suuria tavaralasteja. Nokian tehdasalueelta tavoitetut muiden yritysten työntekijät kertoivat Ylelle, että tehtaaseen oli tullut vain pieniä paketteja, joissa oli ilmeisesti puhelimen komponentteja.

MTV Uutiset ei tavoittanut TRI:n toimitusjohtajaa kertomaan puhelintehtaan tämänhetkisestä tilanteesta tai siitä, kuinka monta ihmistä tehdas on työllistänyt.  

Aiemmin yrityksen Suomen toiminnanjohtajaksi nimetty ex-nokialainen Petri Hellberg vastasi MTV:n yhteydenottoon ja kertoi, että ei voi kommentoida yrityksen asioita, sillä toimitusjohtaja vastaa yhteydenpidosta median kanssa. Hän myös kiisti työskentelevänsä TRI:n Suomen toiminnanjohtajana.

– Siitä on sanottu jo monta kertaa, että se ei pidä paikkaansa. En tiedä mitä asioiden yhdistelemistä se on oikein ollut.

Toimitusjohtaja Chao kertoi MTV Uutisille 4.3. lähettämässään sähköpostissa, että Hellberg on TRI:n ”Chief Operating Officer”.

Hellberg vastaa itse, että hänen suhteensa yritykseen selviää sanomalehdistä. Salon Seudun Sanomien mukaan Hellbergillä on viiden prosentin osuus Turing Robotic Industries Oy:n osakkeista.

Osa odottanut maksamaansa puhelinta vuodesta 2013 saakka

TRI:n Facebook-sivu on täyttynyt hämmentyneistä kommenteista, joissa puhelimen ennakkoon tilanneet kertovat odottaneensa tietoa laitteen todellisesta julkaisuajankohdasta kuukausia ja jopa vuosia. Ihmetystä herättää myös se, että yritys ei ole päivittänyt sivuaan kuukauteen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Osa ennakkotilaajista on odottanut maksamaansa laitetta vuodesta 2013 saakka. Tuolloin TRI:n toimitusjohtaja Chaon aiempi yritys QSAlpha lupasi tuoda markkinoille lähes Turing Phonea vastaavan Quasar IV -tietoturvapuhelimen.

Puhelimen valmistukselle haettiin rahoitusta IndieGoGo-joukkorahoituspalvelusta, mutta 3,2 miljoonan rahoitustavoite jäi kuitenkin saavuttamatta. Puhelimelle onnistuttiin keräämään tukijoita vain noin 90 000 dollarin edestä.

Yritys jäi ilman rahoitusta, sillä IndieGoGo ei maksa kerättyjä varoja yrityksille, elleivät ne onnistu täyttämään varainkeruukampanjalle itse asettamaansa tavoitetta.

Joukkorahoitusmahdollisuuden kariuduttua Chao ilmoitti löytäneensä projektille ulkopuolisen rahoittajan ja että laitteen valmistus käynnistyisi vaikeuksista huolimatta. Puhelimen oli määrä saapua markkinoille vuoden 2014 aikana.

Laitteen toimituspäivää kuitenkin lykättiin kerta toisensa jälkeen, ja lopulta hanke laitettiin jäihin Chaon perustettua Turing Robotic Industriesin. Quasar IV -puhelimen ennakkotilaajille luvattiin, että he saisivat Turing Phonen sen ilmestyessä.

Lisätietoja lähitulevaisuudessa?

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko uskoi vielä helmikuussa Turing Phonen tuotannon käynnistyvän puhutussa ajassa. Tällä hetkellä hänellä ei ole kokonaiskuvaa siitä, missä vaiheessa puhelimen tuotannossa mennään. Selvää on vain se, että luvatut aikataulut eivät pitäneet.

– Tietystikään se ei ole aikataulussa ainakaan mennyt. Tiettyjä asioita on tehty, mutta mittakaava ei ole sellaista, mistä alun perin uutisoitiin, Rantakokko kertoo. 

Yritys kertoo Facebook-sivuillensa kirjoitettujen viestien kommenteissa, että puhelimiaan odottelevat asiakkaat saavat lisätietoja laitteesta viikon kuluttua. TRI:n edustajat ovat luvanneet päivittää myös kaupunginjohtajan ajan tasalle ensi viikon aikana.

– En voi muuta sanoa, ennen kuin saan tarkan kuvan ensi viikolla. En voi myöskään toimia yrityksen tiedottajana. Samalla keskustellaan siitä, että miten he tulevat asioissa ulos.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.