Salaperäinen puhelinsoitto ja roskiksesta löytynyt myrkkypullo – nämä yksityiskohdat vaivaavat yhä tutkijoita Skripalien myrkytystapauksessa

Skripalien myrkytystä selvittävien tutkijoiden mukaan epäillyt myrkyttäjät saivat salaperäisen puhelun suoritettuaan "tehtävänsä", kertoo brittilehti Guardian.

Lehden mukaanSergei Skripalin ja Julia Skripalin myrkytyksestä Salisburyssä epäillyt venäläismiehet vastaanottivat myrkytyspäivänä puhelinsoiton ennen paluutaan Lontooseen.

Puhelinsoitto nostaa esiin mahdollisuuden siitä, että miesten työtä tarkkaili taustajoukko, joka puhelulla ilmoitti, oliko myrkytysoperaatio onnistunut.

Anatoli Tshepigan ja Alexander Mishkinin epäiltiin asettaneet novitšok-hermomyrkkyä Skripalien kotitalon ovenkahvaan, jonka jälkeen he olivat palanneet hotelliinsa Lontooseen. Guardianin lähteen mukaan miehet saivat siellä toistaiseksi tuntemattoman puhelinsoittonsa, joka saattoi olla signaali tehtävän lopputuloksesta.

Vain pian puhelun jälkeen miehet olivat matkustaneet lentokentälle, josta heidän lentonsa lähti Moskovaan. On yhä epäselvää, liittyykö puhelu jollain tapaa toiseen Venäjän sotilastiedustelun virkamieheen, Denis Sergeeviin, joka oli lentänyt salanimen turvin Moskovasta Lontooseen vain tunteja ennen kollegoitaan.

Miten novitšok-purnukka oli virunut roskissa kuukausia?

Skripalien myrkytystapaus sai ikävän käänteen vielä kuukausia tapahtuneen jälkeen, kun Salisburyssa asunut nainen oli kuollut oltuaan kosketuksissa novitšok-pullon kanssa.

Pullo oli löytynyt roskiksesta lähes neljä kuukautta sen jälkeen, kun epäilty myrkytys tapahtui. Paikallinen nainen Dawn Sturgess oli suihkuttanut ainetta ranteisiinsa, koska oli luullut sitä hajuvedeksi.

Kysymysmerkkejä on ilmassa kosolti. Guardianin mukaan poliisi ei ole kyennyt vahvistamaan, onko pullon myrkky samasta erästä, jolla Skripalit myrkytettiin – tai sama pullo ylipäätään. Tiedossa ei ole, hävittivätkö epäillyt myrkkypullon Skripalien talolta poistuttuaan. 

Tutkijat eivät myöskään ole varmoja, oliko pullo avaamaton, kun se löydettiin kuukausia myöhemmin. Päänvaivaa aiheuttaa tämän lisäksi se, että roskis, josta myrkkypullo löytyi, oli tyhjennetty säännöllisesti. Siten on epätodennäköistä, että pullo olisi voinut olla siellä kuukausia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja