Mainos

Salaperäinen ja vahva Jodie Foster

Yksityisyydestään tarkasti huolehtiva Jodie Foster on kulkenut rankan tien lapsitähteydestä suuren luokan filmitähdeksi.

Jodie Foster, 48, aloitti näyttelemisen kolmevuotiaana mainoksissa siirtyen sitten tekemään muun muassa Disneyn elokuvia. Häntä myös harkittiin esittämään Prinsessa Leiaa -elokuvassa Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo.

Foster kuitenkin räjäytti potin vasta vuoden 1976 elokuvassa Taksikuski, jossa hän näytteli 12-vuotiasta prostituoitua.

– Käytin neljä tuntia todistaakseni psykiatrille, että olen tarpeeksi normaali näyttelemään prostituoitua. Onko siinä järkeä? Foster on kertonut roolistaan.

Jodie oli pitkään nuorin henkilö, joka on päässyt juontamaan suosittua Saturday Night Live -talk showta: hän pääsi puikkoihin ollessaan vasta 14! Myöhemmin Drew Barrymore kuitenkin varasti tittelin juonnettuaan ohjelmaa seitsemän vuoden iässä.

Jodie Foster vuonna 1977. Kuva: Wireimage/AOP

Jodie Foster vuonna 1977.

Foster on voittanut kaksi Oscaria, rooleistaan Uhrilampaissa ja Syytetyssä. Hän on voittanut myös kolme Baftaa ja kaksi Golden Globea sekä lukemattomia muita palkintoja. Vuonna 1997 Foster esiintyi elokuvassa Ensimmäinen yhteys, joka sekin oli suuri kaupallinen menestys. Seuraavana vuonna hänen mukaansa nimettiin asteroidi, joka tunnetaan nyt nimellä 17744 Jodiefoster.

Vuonna 2002 Foster valittiin People -lehdessä yhdeksi 50 kauneimmasta ihmisestä. 2007 EW -lehti taas valitsi hänet yhdeksi Hollywoodin 50 älykkäimmästä henkilöstä.

Rankka koulutie

Foster ei koskaan hylännyt koulutustaan näyttelijänuransa takia. Hän puhuu sujuvaa ranskaa, ja ymmärtää italiaa ja saksaa. Nainen myös tekee elokuviensa ranskankieliset dubbaukset usein itse.

Jodie Foster vuonna 1987. Kuva: Wireimage/AOP

Jodie Foster vuonna 1998. Kuva: Wireimage/AOP

Näyttelijän koulutaival ei ollut helppo: naisen valmistuminen yliopistosta lykkääntyi, kun hänen pitkäaikainen ihailijansa John Hinckley, Jr yritti salamurhata Yhdysvaltojen silloisen presidentin Ronald Reaganin tehdäkseen vaikutuksen ihailemaansa Fosteriin.

Tapauksen ja sen nostattaman mediamylläkän vuoksi Foster piti välivuoden koulusta. Edelleen hän kieltäytyy kommentoimasta aihetta, ja poistuu haastattelusta, jos Hinckleyn nimi mainitaan. Hän on kommentoinut tapausta vain itse kirjoittamassaan artikkelissa Esquire -lehteen sekä 60 minuuttia || -ohjelmassa.

Myös toinen mies, Edward Richardson, seurasi Fosteria tämän yliopistoaikana aikeinaan ampua näyttelijä. Mies kuitenkin päätti olla toteuttamasta suunnitelmaansa, koska Foster oli "liian kaunis".

Kaunistautuminen on työtä

Yksityiselämäänsä Foster on aina suojellut tarkoin, ja hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan kiiriikin monenlaisia huhuja. Näyttelijättärellä oli teiniaikanaan romanttinen suhde näyttelijä Scott Baion kanssa, mutta tämä onkin hänen ainoita "virallisia" suhteitaan.

Jodie Foster vuonna 2002. Kuva: Wireimage/AOP

Jodie Foster vuonna 2003. Kuva: Wireimage/AOP

– Olen onnekas, että minut jätetään rauhaan. En ole Madonna. Punainen matto ei ole minua varten. Työskentelen yhdeksästä viiteen, ja kun pääsen kotiin, en halua mennä takaisin töihin käymällä alan tapahtumissa. Minulle meikkaaminen ja kaunis mekko on työtä, Foster on kertonut imdb.comin mukaan.

Joulukuussa 2007 Foster pääsi otsikoihin kiittämällä julkisesti naispuolista filmituottaja Cydney Bernardia Women in Entertainmentin palkintogaalassa.

– Kauniille Cydneylleni, joka seisoo rinnallani kamaluuksien ja siunausten aikana, Foster lausui saaden monet päättelemään, että kahden naisen välillä on jotakin romanttista.

Neljä kuukautta myöhemmin parin ero uutisoitiin mediassa.

Ei normeille

Foster pitää kickboxingista, joogasta, karatesta, aerobicista ja painonnostosta. Hän on myös orgaanisen ruoan ystävä.

Erinomaisesta menestyksestään ja lapsitähteydestään tunnettu Foster on todennut katuvansa ainoastaan sitä, ettei koskaan saa kokea "tavisten" elämää. Normeihin nainen ei kuitenkaan suostu asettumaan.

– Normaali ei ole jotakin tavoittelemisen arvoista. Se on jotakin, josta tulee pyrkiä pois, Foster on sanonut imdb.comin mukaan.


MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähteet:Jodiefoster.nu, Imdb.com. Wikipedia, Entertainment.timesonline.co.uk, Dailytelegraph.com.au

Kuvat: Wireimage/AOP

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.