Saksalaisnainen elää ilman rahaa: Olen onnellisempi näin

Saksalainen nainen kertoo luopuneensa rahan käytöstä 15 vuotta sitten ja olleensa siitä lähtien onnellisempi.

Saksalainen 69-vuotias Heidemarie Schwermer jätti 22 vuotta sitten taakseen raskaan avioliiton ja muutti kahden lapsensa kanssa Dortmundiin. Keski-ikäinen opettaja huomasi ensimmäisenä muuttonsa jälkeen kodittomien ihmisten valtavan määrän ja vaikuttui asiasta niin, että päätti tehdä asialle jotain.

Schwermer oli aina uskonut, etteivät kodittomat tarvitsisi rahaa päästäkseen takaisin yhteiskuntaan, vaan mahdollisuuden kokea itsensä hyödylliseksi ja tuntea kelpuutetuksi. Hän päätti avata "vaihtokaupan" nimeltä Gib und Nimm (suomeksi ota ja anna).

Ota ja anna

Gid und Nimm -liike oli paikka jokaiselle vaihtaa tavaroitaan ja osaamistaan muiden tavaroihin tai taitoihin ilman yhtäkään kolikkoa tai seteliä. Vanhoja vaatteita esimerkiksi vaihdettiin keittiövälineisiin ja autohuoltoa putkitöihin.

Idea ei kuitenkaan kiinnostanut paikallisia kodittomia, jotka olivat sitä mieltä, ettei keskiluokkainen koulutettu nainen voinut samaistua heidän asemaansa. Sen sijaan paikalle löysivät kaupungin työttömät ja eläköityneet, jotka olivat innokkaita vaihtamaan omistamaansa ja saamaan tilalle haluamaansa.

Turhaa tavaraa

Kaupan myötä Schwermer tajusi, että eli ympärillään tavaraa, jota hän ei oikeastaan edes tarvinnut. Hän päätti, ettei ostaisi enää mitään luopumatta jostain vanhasta. Hän myös tajusi, kuinka onneton oli työssään ja yhdisti fyysiset vaivat, kuten selkäkivun ja jatkuvan sairastelun, tuntemuksiinsa.

Schwermer päätti luopui työstään ja kokeilla jotain muuta. Hän muun muassa tiskasi tuntimaksua vastaan siitä huolimatta, että monet arvostelivat häntä kysymällä "Kävitkö yliopiston tehdäksesi tätä?" Arvostelusta huolimatta hän tunsi olonsa hyväksi ja oli sitä mieltä, että häntä ei pitäisi arvostaa opintojensa takia enempää kuin keittiössä työskentelevää kouluttamatonta ihmistä. 1995 vuoteen mennessä vaihtokauppa ja erilaiset työt olivat muuttaneet häntä niin paljon, että hän ei kuluttanut käytännössä yhtään rahaa, mutta sai kaiken tarpeellisen.

Suuri päätös

1996 vuonna hän teki elämänsä suurimman päätöksen – elää ilman rahaa. Lapset olivat muuttaneet pois kotoa, joten hän myi asuntonsa ja päätti elää nomadin lailla tavaraa ja palveluksia vaihtaen. Kokeilun ei ollut tarkoitus olla 12 kuukautta pidempi aika, mutta Schwermer huomasi rakastavansa uutta elämäntyyliänsä liikaa luopuakseen siitä.

15 vuotta myöhemmin hän elää edelleen periaatteidensa mukaisesti tehden kotitöitä yöpaikkaa vastaan.

Schwermer on kirjoittanut kaksi kirjaa kokemuksistaan elämästä ilman rahaa ja pyytänyt kustantajaansa antamaan kirjojen tuottamat rahat hyväntekeväisyyteen.

Kaikki hänen omaisuutensa mahtuu matkalaukkuun ja selkäreppuun. Hänellä on hätävaroja 200 euron edestä, mutta kaikki muut rahat hän antaa pois.

Katso alta Heidemarien elokuvasta tehty englanniksi tekstitetty traileri YouTubesta!

MTV3/Helmi

Kuva: Jason Stitt/Shutterstock.com (Kuvan nainen ei liity juttuun.)

Lähde: Oddity Central, livingwithoutmoney.org

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja