Saksa maksaa korvauksia Chilen pedofiilinatsilahkon uhreille

Saksa on kertonut suostuneensa maksamaan korvauksia entisen natsin Chileen perustaman pedofiililahkon uhreille. Noin 240 saksalaista ja chileläistä uhria ovat oikeutettuja maksimissaan 10 000 euron korvauksiin, minkä lisäksi osalle heistä myönnetään eläkkeen kaltainen korvaus.

Eristyksissä Chilen keskiosassa sijainnut Colonia Dignidad (Arvokkuuden siirtokunta) perustettiin vuonna 1961. Sitä johti entinen Wehrmachtin sotilas, maallikkosaarnaaja ja tuomittu pedofiili Paul Schäfer. Hän huumasi, käytti hyväkseen ja aivopesi siirtokunnan asukkaita ja piti heitä käytännössä orjinaan.

Lisäksi Schäferillä oli läheiset suhteet diktaattori Augusto Pinochetiin, ja hän osallistui tämän hallinnon arvostelijoiden murhaamiseen, kadottamiseen ja kiduttamiseen.

Schäfer lähti Chilestä vuonna 1997 rikossyytteiden nostamisen jälkeen ja onnistui pakenemaan oikeutta vuoteen 2005 asti, jolloin hänet pidätettiin Argentiinassa. Schäfer tuomittiin 20 vuoden vankeuteen, mutta hän ehti kärsiä tuomiostaan vain 5 vuotta ennen kuolemaansa 88 vuoden iässä.

Saksan valtion teettämän raportin mukaan Schäfer hajotti perheitä, käytti hyväkseen lukemattomia lapsia ja oli aktiivisesti yhteistoiminnassa Pinochetin hirmuhallinnon kanssa vuosina 1973–90. Saksa kuitenkin tulkitsee, ettei sillä ole oikeudellista velvoitetta maksaa korvauksia, vaan perustelee niitä moraalisella vastuulla.

Uhrien asian puolesta pitkään kampanjoineen Saksan vihreiden kansanedustajan Renate Künastin mukaan korvaukset ovat pitkälti symbolisia mutta hyväksyttäviä.

Lue myös:

    Uusimmat