Saksa lupaa Brasilialle miljoonia ympäristönsuojeluun – "Brasilia on Maan keuhkot – meidän täytyy auttaa sitä"

Maiden väliset suhteet ovat lämmenneet, kun ilmastoskeptikko Jair Bolsonaro ei ole enää vallassa.

Saksa lupaa Brasilialle yli 200 miljoonan dollarin eli reilun 184 miljoonan euron tukipaketin ympäristönsuojeluun. Asiasta ilmoitettiin Saksan liittokansleri Olaf Scholzin vieraillessa maassa.

Paketti sisältää muun muassa 33,6 miljoonaa dollaria sademetsien suojeluun aiemmin Amazonin suojelurahastoon myönnetyn 38 miljoonan dollarin lisäksi. Saksa ja Norja jäädyttivät maksunsa rahastoon, kun ilmastoskeptikko Jair Bolsonaro oli vielä Brasilian presidenttinä.

Amazonin, joka on yksi Maan merkittävimpiä hiilinieluja, suojeleminen oli tärkeimpiä aiheita Scholzin tavatessa Brasilian uuden vasemmistolaisen presidentin Luiz Inacio Lula da Silvan.

Scholz on ensimmäinen maassa vieraileva Saksan liittokansleri vuoden 2015 jälkeen ja ensimmäinen länsimainen johtaja, joka tapaa Lulan sen jälkeen kun hänestä tuli presidentti 1. tammikuuta. Maiden välit olivat jäiset äärioikeistolaisen Bolsonaron ollessa vallassa.

Ennen Scholzin saapumista maan pääkaupunkiin Brasiliaan, Saksan talousyhteistyö- ja kehitysministeri Svenja Schulze julkisti tiedon ylimääräisestä rahoituksesta Amazonin suojeluun "vaikeiden vuosien" jälkeen.

–  Brasilia on Maan keuhkot. Jos sillä on ongelmia, meidän täytyy auttaa sitä, Schulze sanoi tiedotustilaisuudessa.

90 miljoonaa maanviljelijöille metsittämiseen

Saksan suurlähetystyön mukaan rahoituksesta 32 miljoonaa dollaria suunnataan pienien ja keskisuurten yritysten energiatehokkuusprojekteihin, vajaat kymmenen miljoonaa kestäviin tuotantoketjuihin, lähes kuusi miljoonaa uusiutuvan energian käyttöön teollisuudessa ja kuljetuksessa sekä reilut 14 miljoonaa huonossa kunnossa olevien alueiden metsittämiseen.

Lisäksi lähes 90 miljoonaa dollaria suunnataan maanviljelijöille tarjottaviin edullisiin lainoihin, joita he voivat hyödyntää maidensa metsittämiseen.

Metsäkato kääntyi jyrkkään laskuun Lulan johtaessa Brasiliaa edellisen kerran 2003–2010. Hän on nyt vannonut, että ympäristönsuojelu käynnistetään uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat