Saitko menopaussin ennen tätä ikävuotta? Jopa kolminkertaistaa kroonisten sairauksien todennäköisyyden – katso synkkä lista

Riehakas romaani vaihdevuosista - Hyppe Salmi 7:23
Miksi vaihdevuosista puhuminen nolottaa?

Tuore australialaistutkimus yhdistää ennenaikaiset vaihdevuodet lukuisiin kroonisiin sairauksiin.

Queenslandin yliopiston tutkimuksen mukaan varhainen menopaussi lisää todennäköisyyttä lukuisiin kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, sydäntauteihin, aivoinfarktiin, osteoporoosiin, astmaan ja rintasyöpään.

Ennenaikaisesti eli 40-vuotiaana tai sitä nuorempana menopaussin saaneilla naisilla oli tutkimuksessa kaksi kertaa suurempi riski sairastua ennen kuusikymppisiään kahteen tai useampaan krooniseen sairauteen kuin menopaussin 50–51-vuotiaina saaneilla. Kuusikymppisten jälkeen riski oli kolminkertainen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 11 000 australialaisnaista vuosina 1996–2016.

Seurantaa ja elämäntapamuutoksia

Tutkijat toivovat, että löydös kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia harkitsemaan ennenaikaisesti menopaussin kokeneiden naisten seulomista ja riskiarviointeja.

Lisäksi naisia kannustetaan hidastamaan kroonisten sairauksien puhkeamista omilla elämäntavoillaan – esimerkiksi painonhallinnalla, tupakoinnin lopettamisella ja säännöllisellä liikunnalla.

Tutkimus ilmestyi Human Reproduction -julkaisussa.

Tupakointi varhaistaa menopaussia ja lisää sairastumisriskiä

Suomalaisnaisilla menopaussi tulee keskimäärin vastaan 51 vuoden iässä, kertoo Terveyskirjasto. Suurin osa naisista saa menopaussin 45–55-vuotiaina, mutta vaihtelu on jopa 40:stä 60:een ikävuoteen. Tupakointi, munasarjojen poisto, sädehoito ja solunsalpaajahoito varhaistavat menopaussia.

Tupakointi paitsi aiheuttaa vaihdevuosien varhaistumista myös lisää riskiä lukuisiin kroonisiin sairauksin.

Varhainen menopaussi yhteydessä myös dementiaan

Tutkijat ovat selittäneet varhaisen hedelmällisyyden loppumisen ja sairauksien yhteyttä estrogeenilla.

Lue myös:

    Uusimmat