Sairaustilasto muuttui karusti: Syöpä tappaa enemmän kuin sydäntaudit

Syöpä on ohittanut sydän- ja verisuonitaudit kuolemansyytilastoissa. Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttivat kuitenkin Englannissa lähes 42 000 ennenaikaista kuolemaa. 

Syöpä on ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen ohittanut sydän- ja verisuonitaudit kuolemansyytilastoissa Britanniassa. Tämä pätee kuitenkin vain miehiin.

Nuoria naisia sydänsairaudet tappavat enemmän kuin syöpä. Erot saarten eri osissa ovat kuitenkin melkoiset.

Tuoreimmat tilastot tulevat vuosilta 2012–2014. Niiden mukaan lähes 65 miljoonasta asukkaasta 2,3 miljoonaa sairasti sydän- ja verisuonitautia vuonna 2012. Puoli miljoonaa kärsi sydämen vajaatoiminnasta ja toista miljoonaa brittiä eteisvärinästä.

Vähiten sydänkuolemia oli Etelä-Englannissa

Eteläisessä Englannissa sydänterveys oli selvästi parempaa kuin pohjoisessa.

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttivat lähes 42 000 ennenaikaista kuolemaa. Vähiten sydänkuolemia oli Etelä-Englannissa ja kehnoin tilanne oli runsaan viiden miljoonan asukkaan Skotlannissa.

Pahin tilanne oli Skotlannin suurimmassa kaupungissa Glasgowssa, jossa sydänkuolemia oli kaikissa ikäryhmissä eniten. Siellä oli eniten myös ennenaikaisia kuolemia. Walesissa kärsittiin etenkin verenpainetaudista, sydämen vajaatoiminnasta ja eteisvärinästä.

Parin viime vuosikymmenen aikana sydänsairauksien hoitoon tehtyjen leikkausten ja käytettyjen lääkkeiden määrä on merkittävästi lisääntynyt. Julkinen terveydenhuolto (NHS) käytti 2010 – 2013 noin seitsemän miljardia puntaa eli noin 10 miljardia euroa sydänsairauksiin. Suurin osa meni sairaalahoitoon.

Erot saaren eri osien välillä olivat myös rahallisesti suuret. Kun sydänsairauksien hoitoon käytettiin Pohjois-Irlannissa noin 560 miljoonaa euroa, vastaava summa Skotlannissa oli lähes kaksinkertainen eli yli miljardin euron.

Viimeisten 50 vuoden aikana sydänkuolemien määrä on laskenut Britanniassa yli 40 prosenttia. Suurin häpeäpilkku on kuitenkin pohjoisen ja etelän suuressa erossa.

Tilastotutkimus julkaistiin Heart-lehdessä.


Lähde: Sydänliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja