Sairaalan pihalla poliisin asetta tavoitellut vältti tuomion murhan yrityksestä – katso videolta, kuinka mies taltutettiin voimalla

2:52
Katso videolta, miten tapahtumat sairaalan pihalla etenivät. Videolla käydään syyttäjän esittämät syytteet.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet murhan yrityksestä tapauksessa, jossa miehen syytettiin yrittäneen viedä poliisilta virka-aseen ampuakseen tämän. Miehen todettiin syyllistyneen kuitenkin lievempään rikokseen tavoitellessaan poliisin asetta.

Tapaus sattui Turussa viime maaliskuussa, kun poliisin rattijuopumusepäilyn vuoksi pysäyttämän auton matkustaja kävikin poliisimiehen kimppuun noustuaan autosta.

Yli 190 senttimetriä pitkät miehet olivat painineet kahdestaan noin kolme minuuttia, mutta poliisimies oli onnistunut pitämään tilanteen hallinnassaan. Jossain vaiheessa poliisi oli kuitenkin tuntenut liikettä asekotelonsa nepparin läheisyydessä ja tunteneensa voimankäyttövyönsä nousseen kahdesti. Hän huusi poliisiradioon, että hänen asettaan tavoitellaan ja sai miehen irrottamaan otteensa lyömällä tätä kyynärpäällä päähän.

Poliisin kanssa painiin ryhtynyt mies taas kertoi pyrkineensä vain rimpuillen pakoon ja tarttuneensa siihen, mistä kiinni oli sattunut saamaan.

Poikkeuksellista vastarintaa

Välikohtauksen aikana mies oli lausunut poliiseille uhkauksia, ja lisävoimien saavuttua häntä oli ammuttu kahdesti etälamauttimella ja annettu sähköä kerran lähietäisyydeltä, sumutettu kaasusumuttimella ja löyty teleskooppipatukalla. Mies oli voimakeinoista huolimatta pyrkinyt pystyyn, huutanut ja pistänyt poliiseille hanttiin.

Poliisi kertoi, että ei ollut kohdannut vastaavaa vastarintaa 13 vuoden urallaan kuin kahdesti. Hän kertoi nähneensä tapahtuman jälkeisenä yönä painajaista ja miettineensä, kuinka pahasti tilanteessa olisi voinut pahimmillaan käydä. Tilanteeseen hälytetty toinen poliisimies kertoi kohdanneensa vastaavaa vastarintaa vain kerran 17 vuotta kestäneen uransa aikana.

Oikeus: Aseen tavoittelu ei ole murhan yritys

Oikeus katsoi miehen tavoitelleen poliisin asetta. Samalla se kuitenkin katsoi, että miehen huutamista uhkauksista ei voitu päätellä miehen aikoneen surmata poliisin. Oikeuden mukaan huudot ovat saattaneet olla vain impulsiivinen reaktio, ja aseen tavoittelu yritys pästä pois tilanteesta ja karata.

Oikeus kävi muun muassa läpi sitä, miten vaikeaa miehen olisi ollut altavastaajana päästä käsiksi poliisin aseeseen saati vaikeassa asennossa käyttää sitä poliisia vastaan. Sen mukaan jäi näyttämättä, että henkirikos olisi ehtinyt yrityksen asteelle. Asiassa jäi lisäksi näyttämättä miehen tarkoituksena olleen poliisimiehen ampuminen. Oikeuden mukaan mies ei voinut pitää toimiensa todennäköisenä seurauksena poliisimiehen kuolemaa, joten yrityksessä tavoitella asetta ei ollut kyse murhan yrityksestä.

Vuonna 1993 syntyneen miehen syyte murhan yrityksestä hylättiin ja tämä tuomitiin 1 vuoden 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Mies määrättiin korvaamaan poliisimiehelle 1 500 euroa kärsimyksestä ja 500 euroa tilapäisestä haitasta, kivusta ja särystä fyysisten vammojen osalta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja