Säilöntä on helppoa kun muistaa yhden asian

Nyt viimeistään kannattaa säilöä kesän maut talteen. Säilöntä on hauskaa ja helppoa, kun vain muistaa huolehtia pullojen sekä purkkien puhtaudesta.

Säilöntäpurkkien puhdistaminen ei ole vaikeaa mutta herkkujen säilymisen kannalta se on erittäin tärkeää. Kun säilöttävänä on kuumennettavia tuotteita, kannattaa pitää mielessä seuraavat neuvot.

Tölkit ja pullot puhtaiksi

Voit käyttää säilömiseen valmiita, säilömiseen myytäviä lasipurkkeja tai -pulloja. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä vanhoja kannellisia hillopurkkeja tai muita sopivia lasiastioita. Tärkeintä on, että peset kaikki tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Upota pesun jälkeen tölkit, pullot, kannet ja korkit kylmään veteen. Yön yli kestävässä liuotuksessa astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät ja niistä pääsee eroon. Jos astioita ei liuoteta, itiöt voivat pilata säilykkeet sillä ne eivät tuhoudu kuumennuksessa.

Jos säilöntään käyttää muoviastioita, täytyy hyvin pestyt astiat huuhdella ensin vedellä ja sen jälkeen säilöntäainetta sisältävällä vedellä.

Kuumenna astiat uunissa tai mikrossa

Liuotuksen jälkeen kääri lasiset astiat tai pullot sanomalehtiin niin, että suuaukko jää auki. Pinoa astiat uuniin ja anna niiden olla 100–125-asteen lämmössä vähintään vartti. Jos astioita on vain muutama, ne voi laittaa myös mikroon. Tölkit täytetään vedellä ja niitä kuumennetaan mikrossa veden kiehumiseen saakka.

Kannet ja korkit

Pesun ja liuotuksen jälkeen kannet ja korkit täytyy kiehauttaa. Mehujen säilönnässä käytettävät kumitulpat eivät kuitenkaan kestä keittämistä, vaan ne täytyy puhdistaa huolellisesti. Muista pestä käytössä olleet kumitulpat molemmilta puolilta.

Täytä piripintaan

Pullot ja tölkit pitää täyttää pintaan asti, jotta pieneliöille ei jää happea ja elintilaa. Sulje astiat välittömästi täyttämisen jälkeen. Kun säilyke jäähtyy, se vetää kutistuessaan kannen tai korkin lommolle. Se on merkki onnistuneesta säilönnästä.

Varastoi oikein

Säilytä valmiita säilykkeitä viileässä, pimeässä, kuivassa ja puhtaassa paikassa. Tärkeintä on, ettei säilytyspaikka ole liian lämmin.

Lähde: Marttaliitto

MTV3 Koti:

Kuva: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja