Säilö talvivaatteesi oikeaoppisesti – pidä vaatteet hyvässä kunnossa

Lähiaikoina saamme Suomessakin varastoida toppatakit ja pipot kaappien uumeniin ja ottaa esiin kevyemmät vaatteet. Säilö talvivaatteesi kunnolla, jotta vaatteet ovat hyvässä kunnossa seuraavanakin talvena.

Vaatteiden varastoinnissa täytyy ottaa huomioon vaatteen materiaali. Esimerkiksi nahka on sellainen materiaali, jonka täytyy saada hengittää pysyäkseen kunnossa.

Jos siis haluat pitää talvivaatteesi hyvässä kunnossa, älä sullo niitä kesän ajaksi muovipusseihin, vaan noudata seuraavia ohjeita.

Ennen varastointia

Puhdista kaikki vaatteet, ennen kuin laitat ne säilytykseen. Vaatteisiin jääneet öljytahrat, kuten deodorantin ja hajusteiden jäämät, voivat värjätä kankaan ajan kuluessa. Ruokatahrat taas houkuttelevat koiperhosia. Muista myös, että mitä pidempään tahra on vaatteessa, sitä vaikeampi sitä on saada myöhemmin pois.

Ihanteellinen vaatteiden säilytyslämpötila on noin 20 celsiusastetta, tai vähemmän. Tässä lämpötilassa vaatteiden kuidut eivät vaurioidu, eikä kosteus aiheuta tahroja vaatteisiin. Säilytystilan pitäisi olla myös hämärä ja tilan ilmankosteuden alhainen.

Villa ja kashmir

Laita villatakit ja kashmirtakit pukupusseissa kaappiin. Pukupussi pitää koit ja muut ötökät erossa vaatteista. Taita villasta ja kashmirista tehnyt paidat ja neuleet kummaltakin reunalta sisäänpäin niin, että vältät keskelle tulevaa painaumaa.

Älä ripusta villaisia neuleita tai paitoja kaappiin roikkumaan, sillä ne venyvät. Pakkaa neuleet ja paidat ilmatiiviisiin laatikkoihin.

Älä käytä koimyrkkyjä tai muuta vastaavia torjunta-aineita. Nämä voivat olla myös vahingollisia ihmisille ja lemmikeille. Puhtaus on paras puolustus ötököitä vastaan.

Nahkatakit

Pyyhi nahkasta pois talven aikana siihen kertyneet suolatahrat kostealla puuvillakankaalla. Anna takin kuivua. Jos takkisi on todella likainen, puhdista se kaupasta saatavalla nahan puhdistusaineella.

Säilytä takkia viileässä, kuivassa paikassa. Ripusta takki pehmustettuun henkariin, jotta se säilyttää muotonsa. Laita takki hengittävään vaatepussiin, tai peitä se puuvillalakanalla.

Untuvatakit ja -liivit

Pese untuvatakki pesulapun ohjeiden mukaan ja varmista, että takki on täysin kuiva ennen varastointia. Pistä takki tai liivi vaatepussiin, tai kääri se puuvilla lakanaan, jotta se ei pölyyntyisi.

Älä laita vaatteita muovipusseihin. Pussissa kosteus voi kerääntyä aiheuttaen hometta. Kosteus voi kerääntyä pussiin ja aiheuttaa homehtumista. Älä myöskään laita untuvavaatetta tyhjiöpakattuun pussiin, joka puristaa untuvan lyttyyn.

Hatut ja käsineet

Pistä käsineet, taitellut huivit ja pipot löyhästi päällekkäin koriin. Täytä muotoillut hatut paperilla (esimerkiksi sanomalehdestä tehdyillä palloilla), ja pistä hattu hatturasiaan, tai muuhun hengittävään laatikkoon.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat