Sähköt voivat katketa suunnitellusti 1,5 tunniksi – ota nämä asiat huomioon ennalta: "Kaikilla on omaisia, jotka ovat terveytensä vuoksi sähköisen apulaitteen varassa"

Energiateollisuuden terveiset budjettiriiheen: Sähkön arvonlisäveroa alas määräaikaisesti 5:14
Kuinka saada muistisairaaseen yhteys poikkeustilanteissa? Muun muassa tästä Energiateollisuuden toimitusjohtaja haluaa herättää keskustelua.

Energiateollisuus ry:stä muistutetaan, että kotitalouksille suunnatut katkokset olisivat sähköpulassa viimesijainen toimenpide. Pahimpaan on kuitenkin kodeissakin viisasta varautua.

Poikkeustilanteessa aivan ensiksi hinnat nousevat huippukorkealle. Sen jälkeen teollisuus luopuu osittain sähkönkäytöstään. 

– Meillä on käytössä varajärjestelmiä, jotka pystyvät suoriutumaan jonkin aikaa, havainnollistaa Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä MTV Uutisille.

Kun kaikki varajärjestelmät olisi käytetty, eikä sähkö riittäisi kulutukseen, siirryttäisiin kotitalouksiin. Kotitalouksien osalta sähkökatkokset pantaisiin Leskelän mukaan "kiertämään", jotta kulutusta saataisiin vähentymään. Näin suojauduttaisiin sähköjärjestelmän romahdukselta.

– Jos meille tulisi totaalinen black-out Suomessa eli sähköjärjestelmä ajautuisi alas, kestäisi viikon, että saataisiin sähköt takaisin. Se olisi valtavan kallista ja hankalaa. Siksi hallituilla 1,5 tunnin sähkökatkoilla selviydyttäisiin tilanteesta, vaikka se epämiellyttävää olisikin.

Kotitalouksien sähkökatkot toteutettaisiin Suomessa Leskelän mukaan ennakkoon tiedottamalla.

– Sinä ei aikana ei tulisi sähköä mihinkään laitteeseen kotona, yhtään. Sitten vaikka 1,5 tunnin katkon jälkeen kotitalous saisi taas sähköä, mutta toinen kaupunginosa vuorostaan olisi ilman virtaa.

Kuinka saadaan muistisairaaseen yhteys?

Suomalaiset kotitaloudet ovat Energiateollisuuden Jukka Leskelän arvion mukaan varsin hyvin varautuneet sähkökatkoksiin, sillä katkoksia tapahtuu jo nyt vailla ennakkovaroitusta. Syynä ovat myrskyt ja muut äkilliset vikatilanteet. 

Nyt kun sähkökatkokset ovat nousseet keskusteluun, Leskelä haluaa nostaa esiin sähköiset apulaitteet.

– Meillä kaikilla on omaisia tai tunnemme kotonaan asuvia henkilöitä, jotka ovat terveytensä vuoksi sähköisen apulaitteen varassa. Tällaiset asiat olisi hyvä miettiä ennen kuin se päivä koittaa. Voitaisiin yhdessä miettiä, miten varmistetaan, kuinka vaikka muistisairaaseen saadaan sähkökatkossa yhteys.

– Jos on terveyteen liittyviä laitteita, tulisi varmistaa, että ovathan akut ladattuja.

Muuten kotitalouksien olisi syytä varustautua sähkökatkoihin esimerkiksi kynttilöin, taskulampuin ja 72 tunnin selviytymispakkauksella.

Katso videolta Energiateollisuuden Jukka Leskelän vinkit sähkökatkojen varalle!

Lue myös:

    Uusimmat