"Uusi kansalaistaito" voisi estää sähköjen pakkokatkot – "Ratkaisevan tärkeää tämän kriisin aikana"

Suomalaisten on syytä varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingrid 2:03
Suomalaisten on syytä varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Asiantuntijan mukaan energiakriisin torjunnassa totuus nähdään, kun talven pakkasjakso iskee.

Säästäminen energian korkeimman kulutushuipun aikaan on keino, jolla tavalliset kansalaiset voivat auttaa energiakriisin torjumisessa, arvioi asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

– Se [kulutusjousto] olisi sellainen uusi kansalaistaito, joka meidän pitäisi opetella. Eli joustaa siinä kulutuksessa silloin, kun sähkö on kalleinta, hän kertoo.

Tämä on tärkeää, koska kalleimman sähkön aikaan sitä on saatavilla huonoiten ja sitä joudutaan tuottamaan eniten päästöjä tuottavilla tuotantotavoilla.

Tärkeintä kovien pakkasjaksojen aikaan

Kettunen katsoo, että energiakriisin torjunnassa totuus nähdään, kun talven pakkasjakso iskee.

– Kovan pakkasen tyyni jakso on tulevan talven vaikein tilanne, Kettunen arvioi.

– Säästön ajoittaminen siihen on aika ratkaisevan tärkeää tämän kriisin aikana. Kun me näistä jaksoista selviämme, kiertäviin sähkökatkoihin ei todennäköisesti jouduta menemään, hän toteaa.

Säästää myös rahaa

Kulutusjousto on paitsi kansalaistoimintaa energiakriisiä vastaan, myös tapa säästää rahaa, jos sähkönsä ostaa pörssisähkönä. Kettunen antaakin kulutusjouston ”varsinkin sinne pörssisähköasiakkaille myös sellaisena taloudellisena vinkkinä”.

Teknologia voi osaltaan auttaa kulutusjoustossa. Omakotitaloasujien avuksi tulleet ohjausjärjestelmät voivat esimerkiksi automaattisesti painottaa lämmitystä edullisimpien sähkön tuntihintojen aikaan.

Kettunen kertoo, että pidemmällä aikavälillä kulutusjousto auttaa kestävän energiajärjestelmän rakentamisessa ja ylläpitämisessä. 

Sähkön kuluttajahinta nousee rajusti - mitä kuluttaja voi tehdä? 9:37
Sähkön kuluttajahinta nousee rajusti - mitä kuluttaja voi tehdä? Haastattelussa Kuluttajaliiton lakimies Kristel Pynnönen ja Energiateollisuuden johtaja Pekka Salomaa.

Lue myös:

    Uusimmat