Sähköautojen akuissa on yksi iso ongelma, mutta Mersu uskoo keksineensä ratkaisun: "Menee sinne mistä on tullutkin"

1:48
Tällainen on Mercedes-Benzin ensimmäisen sähköauto EQC.

Sähköautojen akut – kuten mitkään muutkaan akut – eivät ole ympäristöystävällisiä, mutta Mercedes-Benzin emoyhtiö haluaa muuttaa asian. Erikoiselta kuulostavan orgaanisen akuston arvellaan olevan valmis markkinoille vuonna 2035.

Saksalainen ajoneuvovalmistaja Daimler AG esitteli ajatusta uudenlaisesta akkutekniikasta Mercedes-Benzin Vision AVTR -konseptiauton avulla kulutuselektroniikan messuilla Las Vegasissa tammikuussa. Nyt Mercedeksen akkukehityksestä vastaava johtaja, kemian ja lääketieteen tohtori Andreas Hintennach, 35, on kertonut lisää mielenkiintoisesta akkukehityksestä Daimlerin nettisivuilla.

Daimlerin sen edistyksellisen vetytekniikan ja -tutkimustyön vuoksi työnantajakseen valinneen kaksoistohtorin kirjoituksen mukaan sähköautojen akuista tulee tehokkaampia, halvempia ja nopeampia ladata.

Hiilidioksidineutraali ratkaisu

Uudessa Vision AVTR -konseptissa esitellyssä auton akkupaketissa käytetään äkkiä ajatellen varsin eksoottisia rakennusaineita; tihennettyä merivettä sekä banaanien ja kookospähkinöiden kaltaisista maatalousjätteistä jalostettua grafeenia. Orgaanisten akkujen elektrolyytti on vesipohjainen, eikä siinä tarvita harvinaisia maamineraaleja tai mitään myrkyllisiä aineksia.

– Kyse on hiilidioksidineutraalista ratkaisusta. Kun akku kompostoidaan, se menee sinne mistä on tullutkin, Hintennach kertoi Visionin tiedotustilaisuudessa.

Litiumpohjaiset akut pysyvät kuitenkin ykkösvaihtoehtona vielä pitkään. Niiden tehoa saadaan tohtori Hintennachin mukaan nostettua seuraavien 5–15 vuoden aikana noin 25 prosenttia nykyisestä.

Tähtäimessä 700 kilometrin toimintamatka

Toisessa kovasti kohkatussa uudessa, niin sanotun kiinteän elektrolyytin (solid state) akkutekniikassa kehitysjohtaja näkee vaikeuksia, mutta myös potentiaalia. Tekniikan latausajat ovat ainakin toistaiseksi pitkiä, mikä ei tee niistä houkuttelevia henkilöautoliikenteeseen.

Hintennach mainitsee myös litiumrikki- ja litiumhappitekniikan mahdollisuudet kehiteltäessä nykyisiä akkuja. Esimerkiksi litiumrikin avulla akuista saataisiin kevyempiä.

Mercedeksen visiossa 110 kilowattitunnin orgaaninen akkupaketin tarjoamaksi toimintamatkaksi on asetettu 700 kilometriä. Ihan käden käänteessä ei maaliin päästä, sillä laboratoriovaiheessa oleva tuote on valmis palvelukseen noin viidentoista vuoden kuluttua, vuonna 2035.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja