Sähköautoilijat ovat liian fiksuja omistaakseen sähköautoja

Sähköautojen omistamiseen liittyy riskejä samaan tapaan kuin kaiken muunkin uuden teknologian kohdalla.

Bloomberg kertoo, että lähes 80 prosenttia Yhdysvalloissa ajossa olevista sähköautoista ja 55 prosenttia ladattavista hybrideistä on liisattuja. Nämä luvut eivät kuitenkaan kerro aivan koko totuutta, sillä Tesla ei kerro, kuinka suuri osuus sen toimittamista autoista on liisattu. USA:n koko autokannasta leasing-autojen osuus on noin 30 prosenttia.

Tämä kertoo Bloombergin mukaan siitä, että sähköautoilijat ovat yksinkertaisesti liian fiksuja omistaakseen autoaan vielä tässä vaiheessa, kun teknologia on suhteellisen tuoretta. Kenelläkään ei ole tietoa esimerkiksi siitä, miten sähköautojen teknologia vanhenee.

– Uutta teknologiaa tulee tarjolle kovalla vauhdilla, ja koska kehitystä tapahtuu jatkuvasti, haluavat ihmiset yleensä liisata sitä, kertoo USA:n Hondan varatoimitusjohtaja Steve Center.

Liisaamisen houkuttelevuutta lisäävät myös käytettyjen sähköautojen vähäinen kysyntä sekä akkuteknologian jatkuva halpeneminen. Viimeisen viiden vuoden aikana akkujen hinnat ovat pudonneet keskimäärin 20 prosentilla vuodessa.

Kelley Blue Bookin analyytikko Tim Fleming on sitä mieltä, että käytettyjen sähköautojen kysyntää ja jälleenmyyntiarvoa heikentää myös sähköautoista kiinnostuneiden ihmisten luonteenlaatu. He suhtautuvat uusinta uutta olevaan teknologiaan suopeammin kuin muut ja haluavat kulkea kehityksen kärjessä.

– Sanotaan vaikka niin, että sähköautoa ei osteta taloudellisista syistä, Fleming kertoo.

***

0:45

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja