"Sademetsien kiihtyvä metsäkato on kiistattomasti nähtävissä" – Brasilian presidentti oli eri mieltä metsäkatojen tilasta kertoneen arvostetun tutkijan kanssa, tutkija sai potkut

Tiedemaailmassa arvostettu fyysikko ja Brasilian tiedeakatemian jäsen Ricardo Galvao sai potkut virastaan Brasilian avaruusjärjestössä INPE:ssä sen jälkeen, kun hän kertoi sademetsien kiihtyvästä metsäkadosta.

Galvaon mukaan todisteet alati yltyvästä sademetsän metsäkadosta ovat kiistattomia. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro yhdessä ympäristöministeri Ricardo Sallesin kanssa kyseenalaistivat INPE:n julkaiseman aineiston. 

Metsäkatoa tutkinut Galvao kertoi Reutersille, että metsien tuhoutumisen kiihtyvästä tahdista ei ole pienintäkään epäilystä.

– Aineistomme on täysin paikkansa pitävä.

Tieto tutkijan erottamisesta on järkyttänyt kovasti Brasilian tiedeyhteisöä.

Luonnonsuojelijat ovat tuominneet Galvaon potkut vaarallisena hyökkäyksenä ilmastonmuutosta vastaan taistelevaa tärkeää instituutiota kohtaan. Brasilian avaruusjärjestön julkaisemien aineistojen avulla on nimittäin mitattu Amazonin sademetsän metsäkadon suuruutta.

Maailman suurimman sademetsän, Amazonin suojelu on nähty hyvin tärkeänä tekijänä maailman ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä. Sademetsällä on suuri kyky sitoa ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia.

Avaruustutkimuslaitos INPE:n alustavat tilastot näyttävät 88 prosentin kiihtymisen sademetsien tuhoutumisessa, kun verrataan tämän ja viime vuoden kesäkuun tilastoja.

Presidentti Bolsonaro ja ympäristöministeri Salles ovat kyseenalaistaneet aineiston. Heidän mukaansa mittauksia ei pitäisi tarkastella kuukausittaisina arvoina vaan käyttää niitä ainoastaan suuntaa näyttävänä aineistona, jota hyödyntää kohdistettaessa toimintaa laitonta hakkuuta ja metsänpolttoa vastaan.

Hallitus myös peräänkuulutti sitä, että aineiston keruussa pitäisi käyttää muuta kuin INPE:n järjestelmää.

Lue myös:

    Uusimmat