Sadat tuhannet suomalaiset altistuvat huonolle sisäilmalle – asiantuntijat: Rakennusten suunnitteluun satsattava enemmän

Asiantuntijat: Rakennusten suunnitteluun satsattava enemmän 8:51

Asiantuntijoiden mukaan rakentamisessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota suunnitteluun.

Sisäilmaongelmat koskettavat satoja tuhansia suomalaisia. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan muutaman vuoden takaisen selvityksen mukaan arviolta 600 000–800 000 suomalaista altistuu jossain määrin sisäilman epäpuhtauksille.

Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaston johtajan Jani Keinäsen mukaan ilmiö on kansainvälinen, mutta Pohjoismaissa sisäilman aiheuttamat haasteet korostuvat, sillä sisätiloissa vietetään enemmän aikaa ja rakentaminen on tiivistä.

Sisäilmaongelmien ehkäisemiseksi on ehdotettu muun muassa teräksisiä taloja. Rakennusteollisuuden asiantuntijan Jani Kemppaisen mukaan rakennuksen terveellisyys ja turvallisuus ei ole niinkään materiaalista kiinni. Ratkaisevaa on se, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan alusta loppuun huolella.

Suunnittelijat ja rakentajat kantavat oman vastuunsa, mutta tilaajan vastuulla on päättää, kuinka paljon esimerkiksi suunnitteluun varataan resursseja.

– Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on kokonaisvastuu, hänen pitää miettiä mihin satsataan, Kemppainen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Myös rakentamiseen tulisi varata kunnolla aikaa. Jos halutaan valmista mahdollisimman halvalla ja nopeasti, lopputulos ei välttämättä ole se paras mahdollinen.


Lue myös:

    Uusimmat