Mainos

Saatko alennusta pysäköinnistä Helsingissä? Et välttämättä enää ensi vuonna

Helsingissä vähäpäästöisille henkilöautoille on keväästä 2011 lähtien myönnetty 50 prosentin alennus pysäköintimaksuista, mutta nyt vaatimukset ovat tiukentumassa.

Helsingin kaupunki kannustaa vähäpäästöisten autojen hankintaan. Vuoden 2017 alusta dieselautoista vain erittäin vähäpäästöiset ladattavat hybridit saavat alennusta pysäköintimaksuista. Syynä ovat dieselautojen suuret typenoksidipäästöt, jotka heikentävät kaupungin ilmanlaatua.

– Dieselhenkilöautojen suuret päästöt ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, ettei Helsingissä ole päästy typpidioksidin raja-arvon alle määräajassa, toteaa ympäristönsuojelupäällikkö Päivi Kippo-Edlund.

– Pysäköintialennuksen poistaminen suuripäästöisiltä dieselautoilta tukee kaupungin juuri hyväksymää ilmansuojelusuunnitelmaa, jolla pyritään muun muassa vähentämään liikenteen päästöjä, hän jatkaa.

Paperilla pienet päästöt, mutta todellisuus jotain muuta

VTT:n ja useiden kansainvälisten tutkimuslaitosten tekemien mittausten mukaan tavanomaiset dieselautot eivät pysty todellisessa ajossa täyttämään niille asetettuja typenoksidien päästörajoja, vaan päästöt voivat todellisuudessa olla jopa 4–20-kertaisia sallittuihin verrattuna. Suurimmillaan päästöt ovat kylmässä.

Kaupunginhallitus tiukensi dieselautojen vähäpäästöisyyskriteerejä niin, että niiden hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 50 grammaa kilometrillä. Tämän rajan täyttävät vain ladattavat dieselhybridit, joiden päästöt ovat huomattavasti tavanomaisia dieseleitä pienemmät. Ne voivat myös ajaa pelkällä sähköllä, jolloin ne eivät aiheuta ollenkaan ilmanlaatua heikentäviä lähipäästöjä. 

– Bensiiniautot eivät aiheuta juuri lainkaan typpidioksidipäästöjä, joten niiden päästökriteerejä ei kiristetty, toteaa ympäristötarkastaja Outi Väkevä.

Ilmastosyistä alennuksen kriteerinä hiilidioksidipäästöraja on bensiiniautoille enintään 100 grammaa kilometrillä ja ilmanlaatua heikentävät päästöt vähintään Euro 5 -tasoa. Kaasu- ja etanoliautojen kriteerit säilyvät myös ennallaan. Ne ovat oikeutettuja alennukseen, jos hiilidioksidipäästö on enintään 150 g/km ja muut päästöt vähintään Euro 5 -tasoa.

– Kaasu- ja etanoliautot voivat käyttää uusiutuvia jäteperäisiä biopolttoaineita, mistä syystä niille on annettu korkeampi hiilidioksidipäästökriteeri, Väkevä lisää.

Uutena ryhmänä pysäköintietuuden piiriin pääsivät täyssähkökäyttöiset moottoripyörät sekä täyssähkökäyttöiset mopot. Muut täyssähkökäyttöiset ajoneuvot ovat olleet etuuden piirissä vuodesta 2011 lähtien.

Kaupunki noudattaa omissa ajoneuvohankinnoissaan vähäpäästöisten henkilöautojen kriteerejä, ellei tästä ole perusteltua syytä poiketa. 

Etu matkapuhelimella tai Comet-laitteella maksaville

Pysäköintialennuksen saa, jos auto täyttää Helsingin kaupungin asettamat päästökriteerit. Kuntarajoitusta ei ole, joten edun saavat muutkin kuin helsinkiläiset. Saadakseen alennuksen autoilijan pitää maksaa pysäköintinsä matkapuhelimella tai ajoneuvokohtaisella Comet-pysäköintilaitteella, jota voi käyttää 31.12.2017 asti.

Alennuksen saa myös asukas- ja yrityspysäköintitunnuksista. Teknisistä ja valvonnallisista syistä lippuautomaateista tai pysäköintimittareista ei ole mahdollista ostaa pysäköintilippuja puoleen hintaan.

Alennus koskee Helsingin yleisten liikennealueiden maksullisia pysäköintipaikkoja, joita ovat kaikille maksulliset lippuautomaatti- ja mittaripaikat sekä maksulliset asukaspysäköintipaikat.

Etuutta on haettava Rakennusviraston asiakaspalvelupisteessä, osoitteessa Elimäenkatu 5.

– Mikäli päästökriteerit täyttyvät, asiakas saa ohjeet miten alennettua pysäköintiaikaa ostetaan. Asiakaspalvelusta lähtee tieto päästökriteerit täyttävistä autoista yrityksille, joiden kautta autoilijat maksavat pysäköintinsä, kertoo Rakennusviraston asiakaspalvelupäällikkö Tarja Posti.

Ne alennukseen oikeutetut autoilijat, joilla on ollut jo ennestään käytössään alennus, tulevat saamaan postitse ohjeen siitä, miten alennettua pysäköintiaikaa voi edelleen ostaa. Rakennusvirasto ilmoittaa myös kirjeitse etuuden päättymisestä niille, joilla ei enää ole oikeutta alennukseen.

Tarkistetut kriteerit ovat voimassa 1.1.2017 alkaen vuoden 2018 loppuun saakka. Pysäköintialennusta ei myönnetä takautuvasti.

Lähde: Helsingin kaupunki

***

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.