Saastuneita pienhiukkasia löydettiin ensi kerran istukoista – tutkijat varoittavat saasteiden vakavasta vaikutuksesta lasten terveyteen

6:37

Syyskuun puolivälissä European Respiratory Society International Congress -tapahtumassa esitelty tutkimus on karua luettavaa kaikille vanhemmille.

VIDEO: Ilmansaasteiden lisäksi ihmisten terveyttä uhkaa antibioottiresistenssi, joka uhkaa viedä lääkehoidon ajassa taaksepäin.

Sen lisäksi, että fossiilisten polttoaineiden käyttö lämmittää ilmastoa, se lisää myös ilmansaasteiden määrää. Saastunut hengitysilma puolestaan vahingoittaa sitä hengittävien ihmisten terveyttä ja aiheuttaa vuosittain jopa seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Myrkylliset pienhiukkaset vaarantavat myös syntymättömien lasten tulevaisuuden.

Uusi tutkimus tarjoaa selityksen sille, miksi ilmansaasteet vahingoittavat sikiöitä – saastuneita pienhiukkasia on nimittäin löydetty lontoolaisten äitien istukoista. Istukan tärkein tehtävä on kuljettaa äidin elimistöstä happea ja ravintoaineita sikiölle sekä liikuttaa kuona-aineita vastakkaiseen suuntaan.

Saasteilla monia vakavia vaikutuksia sikiöön 

The Guardian -lehdelle puhunut, tutkimustiimiin kuuluva Lisa Miyashita lontoolaisesta Queen Maryn yliopistosta pitää löydöstä vakavana. Aiemmin ilmansaasteet on yhdistetty ennenaikaiseen syntymään, alhaiseen syntymäpainoon, imeväiskuolemiin sekä hengitysteiden ongelmiin, kuten allergioihin sekä astmaan.

– Tämä on huolestuttava ongelma. Äitien sisäänsä hengittämillä ilmansaasteilla ja niiden vaikutuksilla istukkaan on massiivinen yhteys, Miyashita sanoi.

Tutkijat epäilevät, että hengitetyt saastuneet pienhiukkaset päätyvät keuhkoista äidin verenkiertoon, sitä kautta istukkaan ja lopulta syntymättömään lapseen.

Miyashita suosittelee äitejä ja muitakin ihmisiä valitsemaan reittinsä siten, että ilmansaasteille altistuu mahdollisimman vähän. 

Lontoo on tunnettu saasteistaan

Kaikki tutkitut äidit asuivat Lontoossa, joka on tunnettu suurista saastekertymistään. Kukaan äideistä ei tupakoinut, kellään heistä ei ollut raskauden aikaisia komplikaatioita ja jokainen synnytti terveen vauvan. Äidit antoivat tutkijoille luvan tutkia istukkansa synnytyksen jälkeen.

Tutkijat tarkastelivat viidestä istukasta yhteensä 3500:aa löydettyä makrofagia eli soluja, jotka syövät elimistössä vieraiksi tunnistettuja mikrobeja ja vierasaineita. Näistä makrofageista 60:stä löydettiin pieniä mustia saastumia, joiden tutkijat uskovat olevan hiilipartikkeleja.

Ilmansaasteet voivat vahingoittaa lasta pysyvästi 

Aiemmin ilmansaasteiden pienhiukkaset on yhdistetty lasten terveysongelmien lisäksi aivoihin. Elokuussa tutkijat huomasivat ilmansaasteiden vaikuttavan merkittävästi älykkyyteen. Jo vuonna 2016 tutkijat löysivät ilmansaasteista peräisin olevia nanopartikkeleita ihmisaivoista.

Nyt julkaistun tutkimuksen tekijät toivovat lisänäytön ilmansaasteiden vakavista terveysvaikutuksista lisäävän tietoisuutta asiasta lääkäreiden ja kansalaisten keskuudessa. Lisäksi he peräänkuuluttavat ilmansaasteiden merkittävää vähentämistä.

– Saasteet eivät vain vahingoita vauvojen keuhkoja vaan voivat pysyvästi muuttaa heidän kehittyviä aivojaan – ja sitä kautta heidän tulevaisuuttaan, varoittaa Unicefin toiminnanjohtaja Anthony Lake The Guardianin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja