Antibioottiresistenssi uhkaa tavallistenkin sairauksien hoitoa – Suomessa löydettiin ase männystä

Suomessa kehitetty rehuaine voi auttaa taistelemaan yhtä tulevaisuuden suurimpaa terveysuhkaa, antibioottiresistenssiä, vastaan. Jos tuotantoeläimille syötettäisiin turhien antibioottien sijaan suoliston mikrobistoa vahvistavaa mäntyöljyjalostetta, ihmistenkin terveys voisi olla turvatumpi.
Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että vuonna 2050 antibioottiresistenssi eli antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit tappavat enemmän ihmisiä kuin syöpä.
– Antibioottiresistenssi on todella vakava ongelma. Maailma olisi aika erilainen, jos meillä ei olisi ihmisille lääkinnällisessä tarkoituksessa käytettäviä antibiootteja ollenkaan. Ihan rutiinileikkaus voisi olla hengenvaarallinen, tutkija Hannele Kettunen Sciandicsilta kertoi Huomenta Suomessa maanantaiaamuna.
Jotta antibioottiresistenssiä vastaan voidaan taistella, pitää kääntää katse ihmisten turhien antibioottikuurien lisäksi tuotantoeläimiin.
– Tuotantoeläimet syövät maailmanlaajuisesti ajatellen suurimman osan – arviolta noin 80 prosenttia – kaikista maailman antibiooteista. Se on valtava määrä. Suomessa ja muualla EU:n alueella ja eräillä toisilla alueilla ”ennaltaehkäisevät” rehuun lisättävät antibiootit on kielletty, mutta iso kuva on se, että antibiootteja lisätään rehuihin paljon, Kettunen kertoo.
Antibiootit ovat perusteltuja eläintenkin sairauksien hoidossa silloin, kun jokin tauti todella on todettu – Suomessa niitä annetaan esimerkiksi lehmien utaretulehdusten ja sikojen hengitystie- ja suolistotulehdusten hoitoon –, mutta ennaltaehkäisevästi niitä ei pitäisi käyttää.
Nyt Suomessa onkin kehitetty uusi, tänä vuonna Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon voittanut innovaatio, mäntyöljy, joka voisi osaltaan ratkaista ongelmaa.
– Mäntyöljyyn on kulkeutunut sellaisia puun aineksia, joilla on antimikrobiaalisia ominaisuuksia. Hyvin merkittäviä näistä ovat resiinihapot, joita esiintyy esimerkiksi mäntypuun pihkassa. Olemme nyt onnistuneet saamaan niitä sellaiseen muotoon, että ne voidaan laittaa eläimen rehuun, laatupäällikkö Mikko Rintola kemianteollisuusyhtiö Forchemilta kertoo.
– Nämä eivät missään tapauksessa ole lääkkeitä, vaan ne muokkaavat eläimen suoliston mikrobistoa siten, että se on ikään kuin valmiimpi vastaanottamaan haitallisten bakteereiden haasteita. Siten eläin kykenee ehkä itse taistelemaan (bakteereita vastaan) ja estämään tulehduksen alkamisen, Rintola jatkaa.
Kettunen sanoo, että tutkimukset tukevat mäntyöljyn potentiaalia taistelussa superbakteereja vastaan.
– Mäntyöljyn vaikutusta on tutkittu jo useita vuosia erilaisissa tuotantoeläimiin liittyvissä ongelmissa, ja näyttää tosi hyvältä. Kyllä siellä selkeästi on potentiaalia. Mäntyöljyn resiinihapot muokkaavat eläimen mikrobistoa, mutta ne myös vaikuttavat suoraan siihen eläimeen ja sen oman suolikudoksen kuntoon ihan sellaisenaan ilman, että se koko vaikutus tulisi välillisesti, Kettunen selittää.
– Eli näyttää siltä, että siinä oikeasti on jotakin, Kettunen toteaa.
Paljonko mäntyöljyä saadaan 30–50 kilosta sellua? Onko mäntyöljyssä muitakin hyödyllisiä yhdisteitä kuin resiinihappoja, ja miten niitä voitaisiin hyödyntää? Katso koko video ylhäältä.
Uusimmat
-
07:34
Kommentti: Bidenin ylistys saisi tavallisen suomalaisen korvat punottamaan – Washingtonin koreografia takasi, ettei Turkkia tarvinnut edes mainita
-
07:29
Ennakkosuosikeilla tahmeaa NHL:ssä – Mikko Rantasen Coloradolle tyly tappio
-
07:24
Zelenskyi: Venäjän pommituksia Ukrainassa ei voi selittää sotilaallisin perustein: "Ukrainalaisten kansanmurha"
-
07:19
Tulivaunujen ja Blade Runnerin musiikeista vastannut elokuvasäveltäjä Vangelis on kuollut
-
07:17
Nukutko näin? Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon
-
07:15
Leijonia vastaan luistelee "superouto" kolmoiskansalainen, joka nauraa muoti-ilmiölle Suomessa: "En halua tarkastaa tiliäni vielä"
-
06:45
Leijonien tähtihyökkääjä otti kalavermeet mukaan MM-kisoihin – yhtäkkiä kerhoon liittyi myös NHL-vahvistus: "Yllätyin ihan!"
-
06:31
Näiden sähköhärveleiden puikkoihin pääsee ilman ajokorttia – sata kilometriä maksaa alle euron
-
06:30
Yhdysvallat aikoo varustaa Ukrainan kehittyneillä laivantorjuntaohjuksilla – MTV seuraa sotaa
-
06:28
Vantaan sellimurhaa todistaneet vangit kuultavina oikeudessa – uskaltavatko he kertoa näkemästään väkivallasta? MTV seuraa oikeudenkäyntiä
-
06:26
Mykyta, 22, pakeni Mariupolista helvetin keskeltä kaksi kuukautta sitten – nyt hän on töissä jääkiekon MM-kisoissa Suomessa
-
06:25
Metsä- ja ruohikkopaloista varoituksia tänään Suomessa laajasti
-
06:15
Olli Jokinen paljastaa huikeimman koppikepposen – "Siinä soitettiin jo kotiin että nyt lähdetään NHL:ään"
-
06:10
Suomalaishyökkääjän osuma ei riittänyt – Florida taipui katkerasti päätössekunneilla
-
06:10
Nämä ovat hidastuvan jäsenyysprosessin riskit Suomelle: "Nato-maiden rivejä voi olla vaikea pitää suorassa niin kauan"
-
05:56
Espanjan maanpaossa ollut ex-kuningas palasi kotimaahansa – hallitus vastustaa yöpymistä kuninkaallisessa palatsissa
-
05:44
Venäjän läheisyys mietityttää ja turistien katoaminen sattuu – tältä tuntuu asua itärajalla tällä hetkellä
-
05:25
Venäläisen maakaasun tulo Suomeen voi katketa jo tänään
-
00:07
Jääkiekon MM-kisat 2022: Otteluohjelma, tulokset ja tv-lähetykset
-
23:59
Kanadan piina päättyi helpotukseen – MM-debytantti ratkaisi hattutempulla
-
Lataa lisää