Säästä energiaa ja luontoa – aja taloudellisesti

Taloudellinen ajotapa on hyvä keino säästää rahaa sekä energiaa. Taloudellisella ajotavalla voit säästää jopa 15 % bensakuluissa. 

Taloudellisenne ajotapa vaatii hiukan suunnittelua, mutta muuten se ei ole vaikeaa.

Ennen liikkeelle lähtöä

Rengaspaineet

Rengaspaine kannattaisi tarkistaa kerran kuukaudessa ja varsinkin sään kylmettyä. Rengaspaine tarkistetaan kylmästä renkaasta. Renkaissa kannattaa pitää ohjekirjassa mainittu suurimman kuorman paine, ellei halua säätää painetta aina kuorman muuttuessa. 

Liian pieni rengaspaine kasvattaa renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaiden kuluminen ja polttoaineen kulutus lisääntyvät ja liikenneturvallisuus huonontuu.

Henkilöauton polttoaineenkulutus lisääntyy 0,1–0,3 l/100 km, jos renkaiden paine on noin 0,5 baria suosituspainetta pienempi.

Huolto ja korjaukset

Pidä auto kunnossa ja huolla sitä säännöllisesti. Säännöllisesti huollettu auto kuluttaa 0,2–0,3 litraa vähemmän polttoainetta 100 kilometrillä kuin pitkään huoltamaton auto. Väärät säädöt kuluttavat polttoainetta.

Ylimääräinen kuorma

Poista ylimääräinen kuorma. Älä pidä autoa varastona ja kuljeta siellä turhaa tavaraa. Keksikokoisella henkilöautolla 100 kg:n lisäkuorma nostaa polttoaineenkulutusta noin 0,5l/100 km.

Ajon aikana

Älä polje kaasua turhaan käynnistäessä. Sähköinen moottorin hallintajärjestelmä käynnistää useimmat nykyautot oikealla tavalla ja ruiskuttaa moottoriin polttoainetta sopivan määrän. 

Vältä tyhjäkäyntiä

Lähde liikkeelle heti, kun käynnistät. Sammuta moottori, jos pysähdyt yli minuutiksi. Nykyauto kuluttaa polttoainetta tyhjäkäynnillä tunnissa lähes litran.

Vaihda heti isommalle kuin mahdollista

Aja aina isoimmalla mahdollisella vaihteella. Kiihdytä nopeasti. Kiihdyttäessä voit jättää vaihteita myös väliin.

Jos autossasi ei ole kierroslukumittaria, aja:

  • 1-vaihteella autonmitan
  • 2-vaihteella 20–30 km/h nopeuteen
  • 3-vaihteella 30–40 km/h nopeuteen
  • 4-vaihteella 40–50 km/h nopeuteen
  • 5-vaihteella yli 50 km/h nopeuksilla
  • 6-vaihteella yli 60 km/h nopeuksilla

Taloudellisin ajotapa on käyttää suurinta mahdollista vaihdetta. Alamäessä ja tasamaalla voi hyvin ajaa 5-vaihteella jo 50 km/h:n nopeudessa.

Vältä suuria nopeuksia

Suuremmilla nopeuksilla polttoainetta kuluu enemmän, sillä moottori tarvitsee lisää tehoa. Toistuva kiihdyttäminen ja jarruttaminen vaativat paljon energiaa. Tasainen nopeus säästää polttoainetta.

Ilmastointi lisää henkilöauton polttoaineenkulutusta ulkolämpötilan ja ajotilanteen mukaan 5-20 %, joka on keskivertohenkilöautossa 0,3-1,5 l/100 km. Matkustamon lämpötilaa ei kannata laske alle 21 asteen.

Lähde: Motiva

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat