Mainos

Saaristomeren kanjoneista löytyi yllättäen elämää

Saaristomeren aiemmin tutkimattomista kanjoneista on löytynyt runsaasti elämää. Alkukesästä tutkimusmatkalle lähteneet Turun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijat pitivät lähtiessään mahdollisena, ettei yli 100 metrin syvyisten kanjonien pohjalta löydy mitään. Runsaan eliöstön löytyminen hämmästytti tutkijat.

Yli sadan metrin syvyisten kanjonien pohjalla oli runsaasti härkäsimppuja. Runkopolyyppejä löytyi noin 50 metrin syvyydestä ja sinisimpukoita 30 metrin syvyydestä.

Tutkijat kuvasivat kolmen Saaristomeren ulkosaaristossa sijaitsevan kanjonin pohjaa. Pisin kanjoneista oli yli 20 kilometriä pitkä.

– Suomen ympäristökeskuksen merikeskus on hankkinut kauko-ohjattavan robottikameran, jonka avulla tutkijat pääsivät nyt ensimmäistä kertaa kuvaamaan kanjoneita. Sieltä, sadan metrin syvyydestä härkäsimppu meille vilkutti, Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen Seilin asemanjohtaja Jari Hänninen sanoo.

Kanjoneista löydetyistä lajeista kylmien ja vähäsuolaisten vesien härkäsimppua tavataan Euroopan merialueilla ainoastaan Itämeressä lukuun ottamatta sen eteläosia sekä Nordkapin itäpuolella.

Koko Itämeren alueelle levittäytynyt sinisimpukka hakee ravintonsa suodattamalla vedestä ravintopartikkeleita. Samoin tekevät kanjoneista tavatut, korallin kaltaisesti toisiinsa kiinnittyvät onteloeläimet runkopolyypit.

– Kanjonien pohjalla on voimakas veden virtaus ja se tuo ravintorikasta vettä sinisimpukoille ja runkopolyypeille, Hänninen kertoo.

Saaristomeren kanjonit muodostuivat viimeisimmän jääkauden aikana, kun paksuudeltaan yli nelikilometrinen mannerjää teki alueelle kuppimaisen altaan ja sen pohjalle halkeamia, joissa syvyys painuu yli sataan metriin. Saaristomeren keskisyvyys on vain vajaat 25 metriä.

8.8. kello 13.05. Korjattu: Turun yliopiston tiedotteessa kerrottiin virheellisesti, että sadan metrin syvyydestä olisi tavattu härkäsimppuja, sinisimpukoita ja runkopolyyppejä. Todellisuudessa sadasta metristä löydettiin vain härkäsimppuja. Sinisimpukoita oli yli 30 metrin syvyydessä ja runkopolyyppejä noin 50 metrin syvyydessä

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.