Mainos

Saarikko keskustelua herättäneestä sote-asiakkaiden pisteyttämisestä – "Pisteytykset tiettyyn ryhmään kuuluvina"

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että sote-uudistuksen myötä jokaista suomalaista ollaan hinnoittelemassa sen mukaan, millainen terveydenhuollon kustannusriski hän on. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan paljon keskustelua herättänyt "pisteytys" ei tapahtuisi yksilö- vaan ryhmätasolla. 

– Uudessa valinnanvapausmallissa sote-keskukset eivät voisi valita asiakkaita, vaan asiakas on se joka valitsee sote-keskuksen, ministeri Saarikko kirjoittaa blogissaan

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on laatimassa erityistä kapitaatiokorvausmallia, jossa suomalaiset pisteytetään mahdollisimman tarkasti tiettyjen muuttujien mukaan. 

Pisteytykseen vaikuttavat muun muassa henkilökohtainen terveyshistoria, ikä, perhesuhteet, työllisyys ja asuinpaikka.

Saarikon mukaan maakunta maksaisi sote-keskukselle asiakkaasta korvauksen, eikä sote-keskus saisi tietoonsa asiakaskohtaista korvausta.

– Tiedot asiakaskohtaisista korvauksista olisivat anonyymisti ryhmiteltyjä. Ihmisiä ei siis "pisteytettäisi" henkilökohtaisesti vaan tiettyyn ryhmään kuuluvina, Saarikko kirjoittaa. 

Perhe- ja peruspalveluministerin mukaan mahdollisimman tarkasti lasketut korvaukset ovat myös asiakkaan etu. 

– Sote-keskuksilla ei olisi kannustetta yrittää valikoida vaikkapa mainonnan ja markkinoinnin avulla tietyntyyppisiä asiakkaita, kun paljon palveluja tarvitsevasta asiakkaasta saa suuremman korvauksen, Saarikko arvioi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.